2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Túl hatékony volt, végül felmentették a szolgálat alól a szesztilalom legrettegettebb ügynökét

2020. november 26. 08:32 Kanyó Ferenc

A messziről jött ember

Izzy Einstein vagy eredeti nevén Isidor Einstein Zassowban, Ausztria-Magyarországon látta meg a napvilágot. 1901-ben még fiatalemberként döntött úgy, hogy kivándorol az Egyesült Államokba. Dolgozott postai hivatalnokként, de bolti eladóként is. Sem a háttere, sem pedig a képzettsége nem tette volna lehetővé, hogy rendfenntartói munkában vegyen részt, ám Izzy Einsteinnek volt egy nagyon komoly előnye: számtalan nyelven beszélt.

Az anyanyelve a jiddis volt, emellett tudott angolul, németül, magyarul, lengyelül és egy kicsit oroszul is. Az új törvény miatt az emberhiányban szenvedő hatóságok örömmel fogadtak a soraikba olyasvalakit, aki számos bevándorlóval szót értett.

Einstein külsőleg sem tűnt annak a figurának, aki hatékonyan léphetett fel a szesztilalom megszegőivel szemben. A rendelkezés bevezetésekor már 40 éves múlt. Fegyvert sem igen viselt, mégis csaknem ötezer embert sikerült letartóztatnia, s az elítélési rátája 95%-os volt. Működése eredményeképpen több mint ötmillió gallon italt foglaltak le, ami akkori értéken közel 15 millió dollárt jelentett.

A lenyűgöző statisztika mögött persze nem annyira szokatlan, ám általa életvitelszerűen alkalmazott módszer állt: Izzy Einstein ugyanis álruhában dolgozott. Egy távoli unokatestvére – aki komikusként kereste a kenyerét – adta az ötletet számára, így alkoholt szimatoló ügynökként ő sem ment a szomszédba, ha valaki másnak a személyét kellett magára öltenie.

Emellett maga mellé vette Moe W. Smitht, aki állandó partnerévé vált a felderítései során. Moe is volt korábban már minden: biztosítási ügynökként, bokszolóként, de egy éjszakai klub menedzsereként is kipróbálta magát, végül ügynöknek állt. Külseje nem sokban különbözött Einsteinétől, ő is kövérkés és veszélytelen alaknak látszott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Nem mindenki értett egyet a „szárazsággal”: Nem vagyok teve, sört akarok! – olvasható a 18. számú alkotmánykiegészítés ellen tüntetők transzparensén.Ügynökök egy nagyobb fogássalIzzy Einstein (j) és Moe Smith (b), az alkoholcsempészek ádáz üldözőiA kövérkés, távolról sem rendőrnek kinéző Izzy Einsteinnek csaknem ötezer csempészt sikerült letartóztatnia.Einstein a nőnek öltözött Moe Smithszel álruhábanEinstein az álcázás mestere volt, ha kellett, beöltözött sírásónak, utcaseprőnek, bankárnak, muzsikusnak vagy akár kínainak is, hogy elnyerje az illegális italkimérők bizalmátIzzy Einstein és Moe Smith néhány ital kíséretében ünnepli a tilalom végét a Hotel Edisonban. Ekkor már életbiztosítással foglalkoztak.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár