2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

Totális agymosással képezték könyörtelen gyilkosokká a náci Einsatzgruppék tagjait

2020. augusztus 1. 10:31 Múlt-kor

Új likvidálási megoldások

A főbelövéssel történő kivégzések – különösen, amikor nőkről és gyermekekről volt szó – mentálisan rendkívül megterhelőek voltak sok Einsatzgruppe-tag számára. Ezen a szeszes ital nagymértékű fogyasztása sem tudott segíteni. Voltak, akik öngyilkosok lettek, míg mások áthelyezésüket kértek más egységekhez.

Kezdetét vette a kísérletezés, hogy olyan módszert találjanak, amely a hóhérokra nehezedő lelki nyomást csökkenteni tudná. Egyes osztagok mésszel (kalcium-hidroxid) kísérleteztek. Az elgondolás az volt, hogy a gödörben egymáson fekvő áldozatokra meszet kennek, majd vizet engednek rájuk. A kálcium-hidroxid a vízzel reakcióba lépett, és gyakorlatilag lemarta az áldozatok húsát. Ezzel a módszerrel hamar felhagytak a borzalmas látvány miatt, hiszen az emberek még éltek, amikor a vizet rájuk öntötték.

Miután a tesztelt módszerek nem bizonyultak elég eredményesnek, 1941 augusztusában az RSHA alternatív kivégzési módszerek kidolgozásába kezdett Berlinben. Ennek eredményeképp kezdték el alkalmazni az elgázosító teherautókat (ezek olyan teherautók voltak, melyek hermetikusan lezárható csomagterébe bevezetésre került a kipufogógáz).

Rövid időn belül valamennyi Einsatzgruppét ilyen teherautókkal látták el. A gépjármű kipufogócsövéből távozó szén-monoxidot egyenesen a lezárt utastérbe vezették, ahol az áldozatok tartózkodtak. Az elgázosítás körülbelül tizenöt-harminc percet vett igénybe. Ez alatt az idő alatt a teherautó a beszállás helyétől az előre előkészített sírokhoz hajtott.

A főbelövéses kivégzések folytatódtak, kiegészülve a teherautókkal történő elgázosítással. Az elgázosító teherautók jelentették a koncentrációs táborok gázkamráinak előszobáját. Az elgázosító helyiségekkel ellátott koncentrációs táborok működésének megkezdése után az Einsatzgruppéknak a zsidók lemészárlásában betöltött szerepe egyre inkább háttérbe szorult. 1942 elejétől ezeket a különítményeket a szovjet partizánok elleni harcokban vetették be.

Az Einsatzgruppék tevékenységét a brutalitás és pusztítás fémjelezte. Mélyen beléjük ivódott az ideológia, mely alapján a zsidókat, szlávokat, partizánokat és bolsevikokat a német népet fenyegető ellenségnek, illetve náluk alacsonyabb rendűeknek tekintették.

Kiképzés és agitáció révén egy sajátos motivációt fejlesztettek ki az erőszakos cselekmények végrehajtására. A speciális motiváció révén nemcsak a gyilkolás nem okozott számukra nehézséget, de még az áldozataikkal való kegyetlen és könyörtelen bánásmódtól sem riadtak vissza.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Reinhard Heydrich SS-Obergruppenführer, a birodalmi biztonsági főhivatal (RSHA) vezetőjeSS-csapatok zsidó személyeket vesznek őrizetbe VarsóbanEinsatzgruppe-tagok által a kivégzésük előtt vetkőzésre parancsolt zsidók Lettországban, 1941.SS-tisztviselő egy holttestekkel megpakolt teherautó platójánál, a bergen-belseni koncentrációs táborbanNémet katonai akció egy Moszkva környéki faluban. Az Einsatzgruppék minden településen emberek tömegeit gyilkolták halomra.Elfogott zsidó személyt motoz egy SS-katona. Az Einsatzgruppék válogatás nélkül végeztek mindazokkal, akikkel kapcsolatban a legkisebb gyanúja is felmerült annak, hogy zsidók lennének.Német fiúk ünnepélyes felvétele a Deutsches Jungvolkba, Berlinben. Az Einsatzgruppék tagjainak jelentős része a Hitlerjugend soraiból nőtt ki.Otto Ohlendorf SS-altábornagy, az Einsatzgruppe D irányítója, akit 90 ezer civil – főként zsidó – haláláért ítéltek halálra Nürnbergben
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár