2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 150 évvel a függetlenségi háború előtt már kipróbálták a demokráciát az amerikai gyarmatok

2021. szeptember 17. 08:35 Múlt-kor

Szúnyogok és indiánok

A telepesek a Jamestown Islandnek nevezett szigetet (amely akkoriban még félsziget volt) választották ki bázishelyükül, mivel a London Companytól kapott utasítások azt javasolták nekik, olyan helyet válasszanak, amely más európai hatalmak – elsősorban a spanyolok, a franciák és a hollandok – esetleges támadásától jól védhető.

Habár voltak őslakosok a környéken, a telepesek örömmel konstatálták, hogy a félszigeten nem voltak rajtuk kívül emberek.

Ennek okára hamar fény derült: Jamestown Island meglehetősen mocsaras terület, ahol sok a szúnyog, és elszigeteltsége miatt kevés a vadászható állat. A malária állandó veszélyt jelentett, és a James folyó torkolatának enyhén sós vize mérgezést, dizentériát és más megbetegedéseket okozott, mégis erre az egyetlen vízforrásra hagyatkozhattak csak a telepesek anélkül, hogy elhagyták volna a félsziget viszonylagos biztonságát.

Annak ellenére, hogy az indiánok láthatóan nemigen tartottak igényt a területre, kevesebb mint két héttel a telepesek megérkezése után megtámadták őket, és egyikőjüket meg is ölték.

A telepesek hamar felhúztak egy háromszög alaprajzú erődítményt, és az eredeti várakozásokkal szemben nem tudtak az indiánokkal való kereskedelemből megélni – a további Angliából érkező utánpótlásra voltak utalva.

Az újabb érkező hajókkal 500 fősre duzzadó kolónia 1609-1610 telén súlyos éhínségen ment keresztül, amelyet mindössze 60 fő élt túl, ez az „éhezés idejeként” vonult be a történelembe.

Az azóta előkerült nyomok szerint a kannibalizmustól sem riadtak vissza az elkeseredett emberek, gyilkosságra azonban nincs bizonyíték – az emberevés nagy valószínűséggel kimerült a halottak elfogyasztásában.

A későbbi években sem segített Jamestownon az, hogy mindig a London Company által kijelölt, gyakran az Újvilágban még sosem járt emberek gyakorolták az irányítást, akik miatt nem érvényesülhettek azok az emberek, akiknek készségeik vagy szakmájuk lehetővé tette volna a helyzet jobbítását.

A kolónia a rossz vezetés miatt következetesen veszteséget termelt az egyre türelmetlenebb részvényeseknek, ami zsarnoki módszerekhez vezetett, és mind élhetetlenebbé tette a viszonyokat Jamestown telepesei számára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Indián támadás Jamestownnál, 1608.Virginia térképe a 17. századbólHabár az őslakosok nem tartottak igényt a barátságtalan területre, kevesebb mint két héttel azok érkezése után megtámadták az angol telepeseketEgy telepes kiosztja családja napi fejadagját az éhség idejénTéglák formázása és kiégetése JamestownbanAz éhezés és betegségek által nehezített tél után a jamestowniakat 1610 nyarán mentették fel szenvedéseik alól az utánpótlást és újabb telepeseket hozó hajókA telepesek felrakodják a megtermelt dohányt egy Angliába tartó hajóraAz amerikai kontinens első választott törvényhozó testülete, Polgárok Háza (House of Burgesses) első ülése
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár