2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tökéletes állapotban maradtak fenn az inkák által 500 éve feláldozott lámák

2020. október 26. 19:58 Múlt-kor

Politika és vallás

Ebben az esetben az ünnepélyes lakoma célja is a birodalom új alattvalóinak kiengesztelése lehetett. Az állatáldozatok az isteneknek tett, jó termést és egészséget hozó ajándékok mellett politikai célt is szolgálhattak a terület megjelölésével. „Az áldozatok valószínűleg sokkal nagyobb lakomák és összejövetelek részei voltak, amelyeket az állam támogatott” – mondta el Valdez. „Az állam elnyerte a helyiek barátságát étellel és itallal, bebetonozva a politikai szövetségeket, miközben az itt elhelyezett áldozatok által az inkák a sajátjukénak mondhatták a földet.”

Tambo Viejónál az ásatások 2018-ban kezdődtek, a régészek eddig egy nagyobb tér, illetve egy jellegzetes inka vallási építmény, az usnu maradványait találták meg. Egy út nyomait is feltárták, amely a Nazca-völgybe, a híres Nazca-vonalak helyére vezetett.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a lámák igen nagy jelentőséggel bírtak az inka kultúrában. Míg a négylábú állatokat le is vágták húsukért, egyúttal igavonó és áldozati állatként is tartották őket. Habár a gyakorlatnak viszonylag kevés fizikai nyomát találták eddig, a feljegyzésekből tudható, hogy lámaáldozatot még az emberáldozatoknál is gyakrabban mutattak be.

A lámaáldozatokat általában az év meghatározott időszakaiban mutatták be: a források szerint az inka közösségek rendszerint száz állatot öltek le október táján a bőséges eső reményében, majd februárban a csapadék elállásáért.

Bernabé Cobo, a spanyol gyarmati korszak krónikása arról írt, az állatokat színezetük szerint különböző célokra áldozták fel. A barna bundájú lámákat a teremtő isten, Virakocsa számára ajánlották fel, míg a fehéreket a Napnak, a foltos szőrzetű lámákat pedig a mennydörgésnek áldozták fel.

Kétségtelen, hogy az inka áldozati felajánlásoknak mindig saját, különös jelentősége és célja volt. A kutatók megjegyezték tanulmányukban: „E szertartások által az inkák új rendet, új értelmezést és jelentőséget teremtettek, amelyek segítettek legitimálni és igazolni tetteiket mind a hódítók, mind a meghódítottak előtt.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az egyik, barna szőrű áldozati állat állkapcsaA lámákat díszítő díszes madzagokAz egyik, fehér szőrzetű áldozati láma

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár