2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Tehetségével és nyelvérzékével tört magának utat Egyiptom színészlegendája, Omar Sharif

2020. július 10. 14:59 Múlt-kor

Öt éve, 2015. július 10-én hunyt el Kairóban Omar Sharif egyiptomi film- és televíziószínész, az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965) és számos más híres alkotás meghatározó szereplője. Hosszú karrierje alatt egyfajta karakterszínésszé vált, tehetségének és nyelvtudásának köszönhetően a nyugati filmekben szinte bármilyen „külföldi” szereplőt el tudott játszani.

Doktor Zsivágó
Omar Sharif és Julie Christie a Doktor Zsivágó című filmben (kép forrása: Flickr)

Vallás és szerelem

Michel Dimitri Chalhoub néven született Alexandriában 1932. április 10-én, libanoni-szír származású családban (a család az antiochiai görögkeresztényekként aposztrofált, arab anyanyelvű keresztény felekezet tagja volt). Édesapja faipari vállalkozást vezetett, és bár nem voltak kimondottan gazdagok, a szülők elit körökben mozogtak, még I. Farúk király is rendszeresen megfordult házukban hatalmának 1952-es megdöntéséig.

Az egyiptomi forradalom és Gamal Abdel Nasszer hatalomra kerülése után a családi vállalkozás rossz helyzetbe került, a szülők azonban taníttatni tudták fiukat, aki előbb az alexandriai Viktória Főiskolán, majd a Kairói Egyetemen tanult, ahol matematikából és fizikából diplomázott. Egy ideig apja fakereskedésében dolgozott, mielőtt színészkedésre adta volna fejét.

Első filmszerepe az 1954-es Pokoli Nap című egyiptomi alkotás főszerepe volt, itt már együtt játszott későbbi feleségével, Faten Hamamával. A színésznő az eredetileg kijelölt főszereplővel nem vállalta a csókjelenetet, új színésztársával azonban szinte azonnal egymásba szerettek. Chalhoub, hogy feleségül vehesse, áttért az iszlámra és felvette az Omar Sharif nevet.

Sharif és Hamama valóságos sztárpárrá váltak Egyiptomban, és rendszeresen forgattak együtt filmeket. 1962-ben Sharif megkapta első angol nyelvű szerepét, az Arábiai Lawrence című, epikus hosszúságú David Lean-filmben, amelyben az (egyébként fiktív) Serif Alit alakította. Ez sokak szerint „a hollywoodi történelem legnehezebb mellékszerepe” volt, és Sharif számára Oscar-jelölést is eredményezett a két Golden Globe-díj mellé.

Az Arábiai Lawrence óriási sikert aratott, és Sharif hét filmre szóló szerződést kötött a Columbia filmstúdióval. Az elkövetkező évek során Marco Polótól Dzsingisz kánig (utóbbi volt az első hollywoodi főszerepe) számos „egzotikus” szerepben tűnt fel, azonban a rendezők által egybehangzóan dicsért briliáns színészi képességei ellenére eme alkotások nem hozták meg a várt sikert. A következő áttörést (és az újabb Golden Globe-díjat) ismét Lean rendezésében érte el az 1965-ös Doktor Zsivágóval, amely Borisz Paszternak 1957-es regényének adaptációja volt.

A Nasszer-kormány politikája egyre kellemetlenebbé kezdett válni Sharif számára, mivel minden külföldi utazásához „kilépővízumot” kellett kérvényeznie, hogy elhagyhassa Egyiptomot. Ez végül odáig vezetett, hogy állandó jelleggel Európába költözött, ami végül a házasságába került – Hamamával 1966-tól hivatalosan is külön éltek, 1974-ben pedig kimondták válásukat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Faten Hamama 1950-ben (kép forrása: Wikimedia Commons)Sharif Geraldine Chaplinnel a Doktor Zsivágóban (kép forrása: Wikimedia Commons)A Pokoli Nap korabeli filmplakátja (kép forrása: Wikimedia Commons)Sharif (k) egy bridzsbemutatón Hollandiában, 1967. (kép forrása: Wikimedia Commons)Sharif a 66. Velencei Filmfesztiválon, 2009. (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár