2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Rengeteg szenvedést rejtett mosolya mögé a 20. század legnagyobb szexszimbóluma

2020. június 1. 09:38 Jeki Gabriella

A végzet asszonya volt, vagy múzsa? Szexszimbólum vagy csak szeretetre vágyó nő? Az bizonyos, hogy egy ennyire összetett személyiségről nehéz lenne minden titkot kideríteni. Pontosan 94 éve, 1926. június 1-jén született Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe

Senki sem tudta, ki lehet az apja

Marilyn Monroe vitathatatlanul korának egyik legnagyobb hollywoodi sztárja volt. De nem csak saját korában rajongtak érte – a díva arca most, több mint ötven évvel később, még mindig látható az emléktárgyak sokaságán a Hollywood Boulevardon.

Mit lehet mondani az ikonról, amit még nem mondtak el? Nos, itt van néhány dolog, amit talán még nem tudtunk Norma Jeane Mortensonnal kapcsolatban.

Marilyn Monroe Los Angelesben született 1926. június 1-jén. Az anyakönyvi kivonatában a Norma Jeane Mortenson név szerepelt. Gyerekkorát különböző nevelőszülőknél és árvaházban töltötte, nem véletlenül.

Már gyermekként is igen labilis és gyenge volt, ami nem is csoda a mentális betegségben szenvedő anyja (Gladys Baker negatívvágóként dolgozott a Consolidated Film Industriesnél) miatt, de lelkiállapotára az is rányomta a bélyegét, hogy senki nem tudta megmondani, ki lehetett az apja.

Az ehhez kapcsolódó spekulációk és találgatások még ma is élnek, ám tényleges bizonyíték egyelőre nincs. A két fő jelölt: Gladys második férje, Edward Mortenson, akit Norma Jeane születési anyakönyvi kivonatában az apjaként jegyeztek be, és Stanley Gifford, aki Gladys egyik munkatársa volt és aki – Marilyn születési dátumát tekintve – szintén esélyes az apaságra (hiszen 1925-ben viszonyuk volt).

Mindenesetre Edward és Gladys hónapokkal Marilyn születése előtt szakított. Szakértők összehasonlították Marilyn arcvonásait a két lehetséges apajelölttel, és arra jutottak, hogy a díva több hasonlóságot mutat Stanley Gifforddal, mint az apaként bejegyzett Montensonnal.

Marilyn gyakran mesélt később arról, hogy az anyja gyakran mutatott fotókat az igazi édesapjáról. A képeken látható fiatalember azonban megszólításig hasonlított Clark Gable-re. Ezt a furcsaságot csak tovább fokozza, hogy Marilyn Monroe utolsó filmjében, az 1961-es Kallódó emberekben (The Misfits) együtt dolgozott a híres színésszel.

Nem mellesleg ez volt Marilyn szellemi és fizikai egészségének egyik mélypontja, és a produkció rémálom volt. Tíz nappal a forgatás után Gable végzetes szívrohamot kapott és meghalt. Marilyntől a következő évben kellett búcsút vennie a nagyérdeműnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár