7 végzetes pillanat

Szuvasabb fogakkal, de tovább éltek a római városlakók

2015. május 15. 16:58

A mai nagy-britanniai vidéki életről általában mindenki a jólétre és a bőségre asszociál, ez azonban nem volt mindig így. Több száz, Dél-Angliában feltárt csontváz vizsgálata során kiderült, hogy a római megszállás alatt Britannia városlakói jobban éltek a vidékieknél.

4. században élt, 24 évesen meghalt vidéki férfi csontváza

"Az emberek mindig is azt feltételezték, hogy egészségesebb vidéken élni. De kiderült, hogy [a római kori Britanniában] a városlakók nagyobb valószínűséggel érték el az idős életkort, mint vidéki társaik" - mondta el a kutatást vezető Rebecca Redfern, a Londoni Múzeum munkatársa. A régészcsoport 19 lelőhelyen összesen 344, i. sz. 1 és 500 között eltemetett emberi maradványt vizsgált meg a dél-angliai Dorset megyében. 150 csontváz vidéki temetőkből, a többi a rómaiak által az 1. században Durnovaria néven alapított, ma Dorchesterként ismert város sírhelyeiből került elő.

Kiderült, hogy bár a városiaknak is csak 34 százaléka élte meg 35. életévét, a vidékiek körében ez az arány még alacsonyabb, mindössze 29,5 százalék volt. "A Durnovariához hasonló kisvárosokban azért élhettek hosszabb ideig az emberek, mivel jóval kevésbé volt szennyezett a Rómához hasonló nagyvárosokhoz képest. Viszonylag kis népességgel rendelkeztek, és a lakások sem álltak olyan sűrűn, mint a birodalom nagyobb városaiban" - mondta el a kutatás vezetője.

Ezzel szemben a vidékiek az esetek többségében gazdag földbirtokosok jobbágyaiként, kemény fizikai munkával töltötték a napjaikat, ráadásul táplálkozási lehetőségeik is jóval korlátozottabbak voltak, ezért általában fiatalabb korukban haltak meg.

De a városlakók számára sem alakult minden az elképzeléseik szerint.  A vizsgálat kimutatta, hogy a vidékiek között 28,6, míg a városiak esetében 43,5 % volt a 10 éves kor előtt elhalálozott gyermekek aránya. A kutatók szerint ez valószínűleg annak tudható be, hogy a vaskor gyermeknevelési szokásai erősebben éltek tovább vidéken, mint a városi lakosság körében.

A vizsgálatok során kimutatták, hogy a városlakók közül többen angolkórban vagy tuberkulózisban szenvedtek, a vidéki népesség esetében azonban nem észleltek ilyesfajta betegségeket. A városiakat emellett különböző fogászati problémák is gyötörtek. A vidékiek mindössze 17, míg a városiak 28 százalékának volt foltos a fogzománca, a fogkőlerakódás pedig a vidéki lakosok 59, míg a városi népesség 70 százalékát érintette. Emellett a vidékieknek csak 35 százaléka, a városlakóknak azonban több mint a fele szenvedett a fogszuvasodástól.

Redfern szerint a fogászati problémák a gazdagabb, és cukrosabb városi étrendnek tudhatók be. A vidéki lakosságnak szerényebb táplálkozási lehetőségei voltak, de cserébe egészségesebben étkeztek.

"Az új kutatási eredményeket is hozzátehetjük azon bizonyítékok egyre bővülő halmazához, amelyek rákényszerítik a római korral foglalkozó régészeket elavult nézeteik felülvizsgálatára, miszerint a városi életforma a vidékivel szemben mindig rosszabb egészségügyi mutatókat és rövidebb várható élettartamot eredményezett" - nyilatkozta Martin Pitts, az Exeteri Egyetem régésze.  "A kutatás alátámasztja, hogy a városi élet -  szemben a vidékivel - kézzel fogható egészségügyi előnyökkel járt" - tette hozzá a kutató.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!