2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szövetséget kötött Mussolini ellen az olasz maffia és az amerikai flotta

2023. február 1. 14:16 Múlt-kor

A második világháború alatt az amerikai kontinenst nem érte komoly fegyveres támadás. Ennek ellenére az Egyesült Államokban számos, a háborúval kapcsolatos probléma merült fel, amelyek elsősorban az utánpótlást érintették. A legfontosabb feladatnak az tűnt, hogy biztosítsák a különböző fronton harcoló alakulatok és a szövetséges országok utánpótlását. A hétköznapinak tűnő feladat egy idő után szokatlan, már-már rendkívüli szövetségest eredményezett a mindennapokban: az alvilágot.

piac
Piac a New York-i kikötőben. A hatóságokkal való készséges együttműködés nem tartozott az itteni emberek szokásai közé.

Szabotőrök mindenütt

Adolf Hitler 1933-as hatalomra jutása után a németek mindenütt jelenlévő ötödik hadoszlopa az Egyesült Államokban is aktivizálta magát.

A különböző német szervezetek összevonásával létrejött Amerikadeutscher Bund 1936-os megalakulása után szinte mindennapos élménnyé váltak a nagy és szervezett németpárti demonstrációk.

Bár szerepük csökkent azután, hogy Hitler kirobbantotta a második világháborút, a köztudatban a német fenyegetés érzése nem hagyott alább. Ezt csak erősítette az a tény, hogy 1941-ben leleplezték Duquesne németeknek kémkedő körét, amelyet az Egyesült Államok történetének legnagyobb kémek ellen szerveződött pere követett.

1941. december 11-én Németország és Olaszország hadat üzent az Egyesült Államoknak, és ettől a naptól kezdve az addig lappangó ellenségeskedés hivatalossá vált.

A tengelyhatalmak legfontosabb katonai törekvése az volt, hogy az Atlanti-óceánon keresztül történő ellátmányozást megakadályozzák, vagy olyan mértékben visszavessék, hogy az megrendítse Nagy-Britannia helyzetét.

Karl Dönitz tengernagy tengeralattjáró-háborúval akarta mindezt elérni, és úgy számolt, hogy a németeknek 800 ezer tonnányi szövetséges hajót kell elsüllyeszteniük egy hónapban ahhoz, hogy sikerrel járjanak.

Természetesen nemcsak a tengeren lehetett az utánpótlás szállítását hátráltatni, hanem a kikötőkben is. Ezek számítottak az amerikai logisztika legsérülékenyebb pontjainak, hiszen egy-egy apróbb fennakadás is több ezer tonna hadianyagot késleltethetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár