2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szívmelengető és borzongást keltő történetekkel is szolgált bőven az első világháború

2023. április 17. 18:11 Múlt-kor

Karácsony a fronton

Bár a katonák az ellenség heccelésében általában örömüket lelték, és ezért gyakran folyamodtak ehhez az eszközhöz, előfordult, hogy a lövészárkokon átívelő bajtársiasság a nacionalista indulatok fölé kerekedett.

A háború egyik legismertebb anekdotája az 1914-es karácsonyhoz köthető, amikor a nyugati front katonái néhány órára beszüntették az ellenségeskedést, és a lövészárkok közötti senki földjén barátkozni kezdtek egymással.

Fotókat mutogattak egymásnak, csokoládéval és dohánnyal kínálták meg ellenségüket. A különös tűzszünetnek az illetékes parancsnokságok zúgó szirénái vetettek véget, és minden elkövettek azért, hogy ilyen kisiklás még egyszer ne fordulhasson elő.

Talán még ennél is különösebb volt az az eset, amikor egy francia katona átkiabált a lövészárokban éppen ebédjüket fogyasztó németeknek, afelől érdeklődve, hogy csatlakozhatna-e hozzájuk. A német katonák persze értették a viccet, és körükbe invitálták a franciát, aki azonban komolyan vette a meghívást.

Innentől kezdve az antantkatona néhány napon keresztül ellenségeihez járt át ebédelni, míg végül egy német tiszt meg nem elégelte a bajtársiasságnak ezt az elfogadhatatlan, felforgató megnyilvánulását. Innentől kezdve meg sem közelíthette a német lövészárkokat.

A Kuropatkin tábornok alá beosztott orosz katonák is jobban jártak voltan, ha valaki megtiltja nekik, hogy elhagyják a lövészárkokat. A tiszt ugyanis egy, az orosz–japán háborúban már bevált módszer segítségével igyekezett legyőzni a németeket. Terve ezúttal katasztrofális következményekkel járt katonáira nézve.

A tábornok utasítására több száz erős fényszórót irányítottak az ellenséges vonalak felé, hogy a németeket megvakítva nyerjék meg a csatát. A német katonáknak azonban kisebb nehézséget okozott lepuffantani az oroszokat, mint máskor, mivel a fény ahelyett, hogy elvakította volna őket, kirajzolta az ellenség katonáinak körvonalait. Kuropatkin átgondolatlan tervének köszönhetően egyetlen éjszaka alatt mintegy 8000 orosz katona halt meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár