2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Színes felvételen látható Hirosima az atombomba-támadást követően

2020. február 25. 13:17 MTI

Az 1945-ös atombomba-támadás utáni állapotokat bemutató ritka, színes felvétel látható a hirosimai Béke Emlékmúzeumban. A nagyjából hat perces filmanyagot öt különálló, brit katonák és újságírók által készített felvételből szerkesztették össze.

Hirosima
Kép forrása: nullahategy.hu

A kisfilmen 1945 októbere és 1946 februárja között látható a nyugatjapán város, valamint az 1989-ben elhunyt Hirohito császár, a jelenlegi japán uralkodó nagyapjának 1947 decemberi látogatását is megörökíti.

A hirosimai intézmény kurátorai a londoni Imperial War Museumtól szerezték be tavaly a kisfilmet, amelyet július végéig lehet megnézni a múzeumban.

“Biztos vagyok benne, hogy a felvétel révén a látogatók át tudják érezni, hogy milyen is volt a vörösesbarna város, ahogy annak idején gyakran Hirosimát leírták” – mondta Ocsiba Hironobu, az egyik kurátor.

A Hirosima központjában lévő Béke Emlékmúzeum főépülete tavaly áprilisban nyílt meg újra, miután két évig nagyszabású helyreállítási munkálatokon esett át.

A második világháború végéhez közeledve az amerikai légierő 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát Hirosima városára. A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé.

A második amerikai atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. Az áldozatok pontos számát csak megbecsülni lehet, szakértők a két bombatámadás halottainak számát 210 ezerre teszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár