2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százéves spanyol lottósorsoló gömb és luxusékszerek a BÁV őszi árverésén

2020. szeptember 17. 12:00

Szeptember 29-30-án, az árverései 100 éves évfordulóját ünneplő BÁV őszi aukcióján a legnagyobb ékszerházak luxusékszerei kerülnek kalapács alá. Öné lehet többek között a Cartier hajlított szög elnevezésű karkötője, a Tiffany & Co. hullámok ihlette nyakéke vagy a Bvlgari kígyót formázó fülbevalója. Az ékszerek mellett kalapács alá kerül Ligeti Antal különleges Pest-Buda látképe, de Schönberger Armand, Orosz Gellért vagy Bernáth Aurél munkái is új tulajdonos után „néznek”. Licitálni lehet egy 19. század eleji francia kandallóórára, egy százéves spanyol lottósorsoló gömbre és számos Zsolnay-termékre. Az árverésen – a személyes jelenlét helyett – vételi- vagy telefonos megbízást is leadhatnak az érdeklődők, akik szeptember 19-27. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.) a 76. Művészeti aukció kiállítását. Magára a licitre a MOM Kulturális Központban kerül sor.

Habár az eltelt száz évben óvatos becslések szerint is több százezerszer koppant a kalapács a BÁV-os kollégák kezében, az aukciósház és egyben Magyarország legelső ékszeraukcióját csupán 1981-ben szervezték. Külön érdekessége a történetnek, hogy az őszi aukció ékszerszakértője, Dembitzné Szalóki Magdolna már akkor, 39 évvel ezelőtt is segédkezett az anyag összeállításánál.

A koronavírus-járvány kétszeresen is hatással van a mostani árverésre: egyrészt a vásárlók a személyes jelenlét helyett, a távolságtartási szabályok maximális betartására törekedve vételi- vagy telefonos megbízást is leadhatnak (a vételi megbízásnál egy meghatározott összegig licitálnak az aukciósház szakemberei a kiválasztott tárgyra), másrészt a járványhelyzet miatt kialakuló gazdasági bizonytalanság felerősítette a műtárgybefektetők a menekülőeszköznek tekintett ékszerek, valamint festmények iránti „éhségét”, amely tendenciával a BÁV legújabb árverése maximálisan azonosult.

Szög, kígyó és baguette

A 76. Művészeti aukció ékszeranyagában a 30-as, 40-es évek ékszerremekei mellett felvonulnak a finom, minőségi alapdarabok, a befektetésre is kiváló brilles ékszerek, valamint a luxusmárkák ékszercsodái is. Bár a boltokban megközelítőleg kétmillió forintért kapható, egy szerencsés licitáló akár már 850 ezer forintért magáénak tudhatja a Cartier ékszerház hajlított szög elnevezésű karkötőjét, amely egyébként ismerős lehet bárki számára, hiszen számos híresség szokott viselni. Továbbá kalapács alá kerül a Tiffany & Co. leghíresebb tervezője, Elsa Peretti által megálmodott, hullámok ihlette nyakék és a hozzá tartozó karék, de a Bvlgari ékszerház jelképének számító, kígyó formájú fülbevaló is gazdára találhat.

Nem lehetne teljes az ékszernap a Van Cleef & Arpels ház kézzel készített, limitált kiadású termékei nélkül: a belső és külső ívét 54 darab, mintegy 8 karátnyi tökéletes baguette és kerek csiszolású briliánssal díszített, különleges, csavart karika fülbevalóért legkevesebb 3 millió forintot kell majd fizetni, egy – 161 darab és közel 10 karátnyi briliánssal ékített – fehérarany nyakék azonban már 3,6 millióval könnyítheti meg a pénztárcánkat.

A szokásosnál is gazdagabb ezüstnapon minden bizonnyal sokan fognak licitálni azért a három darabos Tiffany tálalóért, amely japonizáló díszítésével minden karácsonyi asztal különleges ékessége lehet. A kifinomult asztali ezüstök: kínálók, fűszertartók és cukordobozok mellett olyan gyűjtői csemegék is találhatóak az anyagban, mint egy 1750-ben készült lengyel barokk gyertyatartó, vagy egy 18. század végi, gazdagon díszített bécsi cukorurna.

Pest-Budától Cézanne-ig

Nem árverés az árverés festmények nélkül. Az egyik legkülönlegesebb felvonultatott darab a 9,5 millió forintról induló, Ligeti Antal alkotta Pest-Buda látképe című mű, amely a néhány év múlva nevében is Budapestté váló város 1870 körüli állapotát mutatja be. Észak-Buda egyik magaslatáról megszemlélhetjük a Várhegyet, a Gellért-hegyet, a gőzhajókkal teli Dunát, de a túloldali Pest folyóparti épületeit, valamint az éppen épülő Szent István Bazilika kupoláját is.

Közel két nemzedéknyi időt átugorva a történelem menetében Schönberger Armand Rakpart című, számos izmust összegző festménye már az első világháború utáni állapotról ad egy érzéki benyomást, amelyet ha hosszabban szeretnénk élvezni, legalább 6 millió forintot kell fizetnünk. A magyar absztrakt művészet meghatározó alakja, Orosz Gellért – akinek munkái újabban árverési rekordokat döntögetnek – 5+2 című képe sem maradhatott ki a kollekcióból, 550 ezer forintos kikiáltási árral indul. A festményeket Bernáth Aurél Csendélet Cézanne-könyvvel című, az ősz hangulatát előrevetítő alkotása zárja.

Héraklész és Zsolnay

Kifejezetten izgalmas licittárgynak ígérkezik egy 1800-as évek elejéről származó, francia kandallóóra. Maurice-Jacques Gavelle munkája Héraklész, Zeusz fia, az olümposzi istenek kapusa segítségével emlékezteti a szemlélődőt a múló időre. Hasonló kultúrtörténeti ritkaság a spanyol lottósorsoló gömb is, amelyben egy évszázaddal ezelőtt 245 golyó várta, hogy kihúzzák őket. Mindössze 900 ezer forintért lehet a következő tulajdonosáé.

Az érdeklődők licitálhatnak még a világhíres orinentalista festő és bútorterező, Tornai Gyula egyik most felfedezett magyar szecessziós íróasztalára és iratszekrényére, de a Klein Ármin által tervezett és kivitelezett három darabos virágtartó garnitúrára is, amely a Zsolnay-felhozatal egyik éke lesz. Nem lehet elmenni szó nélkül a Távol-Kelet finom természetközelségét a Zsolnay-gyár bravúros technikáival ötvöző bambuszos díszváza mellett sem, amely legkevesebb 1,2 millióért lehet az Öné. A szakértők idén is egy különleges válogatással adóznak a többek között Török János, Gazder Antal és Kovács István által fémjelzett modern Zsolnay korszaknak.

A 76. Művészeti aukció kiállítását szeptember 19-27. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az ékszerek és ezüst műtárgyak szeptember 29-én, a festmények és műtárgyak szeptember 30-án, 18.00 órakor kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban, amit online is követhetnek, illetve licitálhatnak a kiszemelt alkotásokra az axioart.com honlapján.

További információ és a katalógus itt található.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Ligeti Antal: Pest-Buda látképeSchönberger Armand: RakpartA Cartier ékszerház hajlított szögeA Van Cleef & Arpels fülbevalójaHárom darabos Tiffany tálalóMaurice-Jacques Gavelle 19. századi kandallóórájaTornai Gyula szecessziós bútoraiSpanyol lottósorsoló gömb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár