2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vasarelytől Nádlerig – világhíres magyar modern festők munkái a BÁV karácsonyi aukcióján

2019. december 12. 13:17

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tüzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Soha még nem került árverésre Magyarországon ilyen értékű ékszerkollekció, mint most a BÁV-nál. Az anyag középpontjában a gyémántok állnak, amelyek nem csupán a hölgyek, hanem a befektetők kedvencei is. Az összesen több mint 300 karátnyi briliánssal ékített ékszer már így is egyedülálló, de ehhez még további színes drágaköves, zafír, rubin és smaragd ékszercsodák is párosulnak.

Az első világháború nélkülözései után divatba jött, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal ékített, csipkefinomságú art deco ékszerek a mai napig az elegancia szimbólumának számítanak.  Ennek a korszaknak az ékszerei döntik meg időről időre a hazai ékszerrekordot. Az eddigi rekorder egy éve került árverésre a BÁV-nál, most egy hozzá hasonló kerül kalapács alá, amely 5 nagyobb és 271 különböző nagyságú, összesen 35,9 karátnyi briliánssal ékített. A platina karkötő 6 millió forintos kikiáltási árral próbál új rekordot dönteni karácsonykor. A tűzijáték azonban itt nem áll meg, a karkötőhöz egy fantasztikus, 144, összesen 5 karátnyi briliánssal ékített art deco melltűt is ajánlanak, 1,5 millió forintos kikiáltási áron. A kollekció megkoronázásaként egy 239, összesen 20 karátnyi briliánssal ékített platina nyakék is árverésre kerül, amelyre 6 millió forintról licitálhatnak majd. Aki az ékszerek mellett pedig már az ünnepi asztalra keres fényűző terítéket, bőséges választékot talál az art deco és szecessziós gyertyatartókból, tálcákból, különböző kínálókból, evőeszközökből és karácsonyi csengőkből.

Az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot kereső licitálókat a klasszikus buton fülbevalók mellett, a nagyobb briliánsokkal ékített minimalistkékek és lenyűgöző gyöngysorok is várják az árverésen. A nagy márkák rajongóinak első számú célpontja minden bizonnyal David Webb, a sztárok ékszerészének kígyót formázó kitűzője lesz, de versenghetnek a Fope vagy a Chopard ékszereiért, vagy a Pamellato óriási gránáttal ékített gyűrűjéért is.

A háború utáni művészet

A Karácsonyi aukció második napján, december 18-án, a hazai és nemzetközi viszonylatban is a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és műtárgyak kerülnek kalapács alá. A kortárs árverések története a 2000-es évek elejére nyúlik vissza a BÁV-nál, december 18-án immár hetedik alkalommal kerülnek kalapács alá ilyen alkotások a MOM Kulturális Központban. Az biztos, hogy ez a sorozat tovább folytatódik, hiszen az Aukciósház kiemelt hangsúlyt helyez erre a piaci szegmensre, legyen szó festményekről, grafikákról vagy más sokszorosított eljárással készült művekről, illetve szobrokról.

A kortárs kifejezés a széles választékot áttanulmányozva rögtön pontosításra is szorul, hiszen a klasszikus modern alkotók a 30-as, 40-es években születtek, így művészetük a 70-es, 80-as évekre ért be, tehát pontosabb lenne a háború utáni művészet kifejezés.

Az árverés első része is ezzel az időszakkal, a korábbi sokszorosított grafikai eljárásokat felváltó szita és akril nyomatokkal indul, ami tökéletesen illett a kor pop art és avantgárd irányzataihoz. Victor Vasarely jól ismert munkái mellett kiemelkedik Vera Molnár édesanyja leveleitől ihletett alkotása. A Franciaországba emigrált és ott ismertséget szerzett művésznő írásba kódolt műve az idő múlásának lenyomata.

Lucien Hervé neve minden fotóművészet iránt rajongónak ismerős, ő volt többek között a híres építész, Le Corbusier fotósa is. Fia, Rodolf örökölte apja fotózás és építészet iránti elhivatottságát, de ahogy az Eiffel-sorozatában jól látszik, az apai örökségét a kor legújabb grafikai megoldásaival ötvözte.

Egy másik, külföldön is a legértékesebbnek számító kortárs művészünk Maurer Dóra, akinek nem véletlenül szentel jelenleg életmű-kiállítást a londoni Tate Modern. A 70-es évekből származó rézkarcai az utóbbi 5 évben megtízszerezték értéküket, Undivided című ikonikus alkotására tehát mindenképpen érdemes lesz licitálni.

Sváby Lajos művészetében mindig reagált a jelen történéseire. Témái, mint jelen esetben a boszniai háborút feldolgozó Nem messze tőlünk, szembeállítva a tubusból felrakott, koloritgazdag színekkel, figuráinak lendületes gesztusaival, vibráló képszerkesztésével mindig megkülönböztetett figyelmet vívott ki kortársai közül.

Az aukció fokozott érdeklődésre számot tartó tételei között bizonyára ott lesznek majd Nádler István gesztusfestményei és szitanyomatai. A katalógus címlapján szereplő Rózsaszín gesztus három egyszerű elem, három tiszta szín párbeszéde, a létet boncolgató, és azt egy gesztusban leíró festőalkat színtiszta ars poeticáját adja. A kollekcióban végigkövethetjük, hogyan formálták római és firenzei utazásai festészetét az erőteljes színektől, a lírai alkotásokon át a háromszög motívumig.

Szintén a gesztusfestészet egy szép példája, de már a pop art határmezsgyéjén Hencze Tamás Struktúrája. A fontos főművek között meg kell említeni Mazzag István Talán című főművét, az 1986-os nagyméretű alkotás a pop art és a neo-avantgárd kifejezésformái között egyensúlyoz.

Az előző évi árverésen már számos rekordot megdöntöttek a szentendrei alkotók. Idén Deim Pál és Aknay János képei mellett ef Zámbó István szürreális festményeire, illetve egy izgalmas szobrára is lehet licitálni, de feLugossy László Hátitemploma is sok érdeklődőre számíthat.

A magyar kortárs festészetből széles merítést nyújtó anyagban megtalálhatjuk továbbá a mezőgazdasági művészet úttörőjének, Bukta Imrének egy képét, de licitálhatunk Konkoly Gyula kirándulóira vagy Konok Tamás kollázsaira is.

A reprezentatív kollekcióban jelentős kortárs szoborgyűjtemény is helyet kapott, olyan illusztris alkotókkal mint Mata Attila, Borsos Miklós, Nagy Sándor vagy éppen Botos Péter, utóbbit legfrissebb üvegmunkái képviselik.  A műkereskedelmi szempontból még mindig alulértékelt alkotások mindenképpen jó befektetésnek számítanak.

Nádler István: Rózsaszín gesztus

Három egyszerű elem, három tiszta szín párbeszéde – egy mindenség és a közép körül örvénylő figyelem. Nádler István lényegre redukált Rózsaszín gesztusát érdekes szintézisnek is tekinthetjük. Az akvarell technika már a 90-es évek legeleji római és firenzei utak után, de az azt követő, erőteljes színektől hajtott, a nádleri motívumot – a Malevicstől kölcsönzött formát és a szamothrakéi Niké alakjának esszenciáját ötvöző emblémát – továbbgondoló háromszög széria előtt született, felidézve a 80-as évek lírai gesztusait is.

Ez a rendkívül könnyed és finom alkotás immanensen hordozza Nádler István alkotói filozófiáját, és szemléletes módon mutatja fel azt a néző számára. A kortárs festészet szempontjából megkerülhetetlen matéria, a fénytől származó színek és a mindezt határoló formák hármasából kiolvasható közepet, nyugvópontot kereső, létet boncolgató, és azt egy gesztusban leíró festőalkat színtiszta ars poeticáját.

Az éteri fehér papír határok nélküli alapot szolgál az említett itáliai utazások tanulságait mutató, barokkosan fátyolos rózsaszín gesztusnak, amely komótos vízszintes indulásból hirtelen és éles vertikális mozgásba kezd – hogy aztán újra magába, a kiindulópontba ömölhessen vissza. A vékonyan felvitt akril (mely ilyen formában az akvarellhez válik hasonlóvá) viszkózus és elillanó karaktere éppen csak megtapad a papír textúráján. A háromszöget leíró, jelenidejű mozdulatot a diszkrét geometriával kimért szaggatott vonal „húzza alá”, mintegy helyben tartva, az alaphoz szögezve a lágyan balanszírozó kompozíciót. Három térsík, három minőség alkot egy egységet egy spirális, de felfelé törő erővonalban, amely önleíró jellegével túllépni kíván önmagán.

A Karácsonyi aukció kiállítását december 7-15. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.). Az ékszerek és műtárgyak december 17-én, a kortárs festmények és szobrok december 18-án, 18.00 órakor kerülnek árverésre a MOM Kulturális Központban. További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Art deco karkötő (Forrás: BÁV ART)Karék (Forrás: BÁV ART)Art deco nyakék (Forrás: BÁV ART)Csengő (Forrás: BÁV ART)David Webb, a sztárok ékszerészének kígyót formázó kitűzője (Forrás: BÁV ART)Vera Molnár édesanyja leveleitől ihletett alkotása (Forrás: BÁV ART)Lucien Hervé munkája (Forrás: BÁV ART)Maurer Dóra alkotása (Forrás: BÁV ART)Nádler István: Rózsaszín gesztus (Forrás: BÁV ART)Mazzag István: Talán (Forrás: BÁV ART)Borsos Miklós Afroditéja (Forrás: BÁV ART)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár