2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Szamurájok tanították harcművészetre a rendőröket a 19. század végi Japánban

2016. február 10. 08:26

A 19. század végén a japán rendőrök egy szamuráj által írt könyv segítségével tanulhatták meg azokat a harcművészeti fogásokat, amelyek segítségével könnyebben elbánhattak a bűnözőkkel. Az 1888-ban írt munkából többek között megtudhatták, hogyan kötözzék össze a garázdálkodók kezét egy papírszalag segítségével, valamint azt is, milyen módon lehet a gyanúsított fölé kerekedni anélkül, hogy megölnék.  

Szamurájok tanították harcművészetre a rendőröket a 19. század végi Japánban

A szamurájok felfedik titkaikat

A számos illusztrációt tartalmazó kézikönyv abban az időszakban készült, amikor a korábban számos kiváltsággal rendelkező szamurájok az ország nyugati mintára történő átalakítását célul kitűző Meidzsi-restaurációnak köszönhetően elveszítették egykori privilégiumaikat (társadalmi tekintélyük azonban megmaradt). A szamurájokat a harcművészetekre korábban titkosan tanító iskolák így már hajlandóak voltak nyilvánosságra hozni módszereiket. A könyv 16 japán harcművészeti iskola közreműködésével született meg.

A munka elején egy Ohara Sigeja nevű szamuráj felhívta a rendőrtiszttanoncok figyelmét arra, hogy a technikákat úgy használják, hogy a gyanúsítottaknak ne okozzanak felesleges fájdalmat. „A mennytől kapott dolgokat nem szabad elpazarolnunk, vagy gondatlanul felhasználnunk. Az élet értékes. A könyörület és a jóindulat útján kell járni. A bűncselekményt kell gyűlölni, nem az embert. Mindennek a törvény betartásán kell alapulnia” – vázolta fel életszemléletét a szamuráj.

Eric Shanan, a könyv angol fordítója kiemelte, hogy a munka a harcművészetek iránti lanyhuló érdeklődés közepette született meg. Míg korábban csak egy meghatározott kör ismerhette meg a harcművészetek titkait, ekkoriban bárki számára elérhetővé váltak a legféltettebben őrzött fortélyok is. Az illusztrációkon a rendőröket gyakran karddal felszerelkezve ábrázolják, lőfegyver sem a hatósági személyek, sem a támadók kezében nem bukkannak fel. A szerző, Hiszatomi Tecutaró tanácsa szerint a rendőr bal kezét folyamatosan kardja markolatán, a „cukán” kellett tartania.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár