2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Süteményt ígértek a kisfiúnak, hogy Hitlerrel pózoljon

2015. május 12. 08:42

Megtörte hallgatását az a 83 éves német férfi, akit gyermekként arra választottak ki, hogy négy társával együtt propagandafotókon szerepeljen a Führerrel. A képeslapokon, könyvek borítóin megjelenő Gerhard Bartels arról a napról beszélt, amikor először találkozott a Harmadik Birodalom vezetőjével.

Gerhard Bartels kék szemével, szőke hajával az „árja faj” tökéletes gyermekének számított. Mivel nagybátyja, Isidor Weiss őrmester Hitler jó barátja volt (együtt szolgáltak az első világháborúban), a fiúcskát hamar kiválasztották arra a „megtisztelő” szerepre, hogy a Führer mellett fiataloknak szánt propagandaplakátokon szerepeljen. A második világháború előtti Németországban a mindössze négy éves Bartels arca igen ismert volt, hiszen képeslapokon, könyvek borítóin és még számtalan, a náci rezsimet éltető és propagáló plakátokon tűnt fel.

Nyolc évtizeddel később a már 83 éves Bartels először szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy akaratán kívül a náci propagandagépezet része volt. „1936-ban, négyéves koromban a szüleim azt mondták nekem, vegyem fel a legjobb ruhámat, mivel találkozni fogok a Führerrel. Emlékszem, aznap nem engedtek játszani a többi gyermekkel, nehogy bepiszkolódjon a nadrágom” - mondta Bartels. „Nagyon nem tetszett nekem, nem érdekelt semmi más, csak az, hogy kimehessek a többiekhez” - tette hozzá.

Hitler rendszeres vendég volt Weiss bajor szállodájában, amely közvetlenül a Bartels szüleinek tulajdonában lévő Alpenhof panzió mellett állt. „Hitler egy gazember volt. A nácik a propagandacéljaikra használtak fel engem. Velem akarták igazolni, hogy a Führer szerette a gyerekeket. Azonban minden diktátor ugyanígy tett, Mussolinitól Sztálinig bezárólag. Azért engem választottak ki, mert pontosan beleillettem a Hitler által megálmodott árjaképbe” - mondta a 83 éves német, aki a mai napig az Alpenhof vendégházban dolgozik.

Bartels elmondása szerint megmakacsolta magát, s nem volt hajlandó a megszokott „Heil Mein Führer” formulával köszönni, szerinte fiatal kora ellenére jól tudta, hogy manipulálják. Azt mondta, különösen jól emlékszik az 1936-os évre, amikor „Németország illegálisan foglalta vissza a Rajna-vidéket”. „Boldog voltam, hogy fényképeznek, mert ígértek egy nagy szelet almássüteményt, ám mikor Heinrich Hoffmann (Hitler személyi fényképésze) végzett a munkával, a torta nem érkezett meg. Nyolcvan éve várom” - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár