2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Süteményt ígértek a kisfiúnak, hogy Hitlerrel pózoljon

2015. május 12. 08:42

Megtörte hallgatását az a 83 éves német férfi, akit gyermekként arra választottak ki, hogy négy társával együtt propagandafotókon szerepeljen a Führerrel. A képeslapokon, könyvek borítóin megjelenő Gerhard Bartels arról a napról beszélt, amikor először találkozott a Harmadik Birodalom vezetőjével.

Megszólalt az aggastyán, aki gyermekként Hitlerrel pózolt

Gerhard Bartels kék szemével, szőke hajával az „árja faj” tökéletes gyermekének számított. Mivel nagybátyja, Isidor Weiss őrmester Hitler jó barátja volt (együtt szolgáltak az első világháborúban), a fiúcskát hamar kiválasztották arra a „megtisztelő” szerepre, hogy a Führer mellett fiataloknak szánt propagandaplakátokon szerepeljen. A második világháború előtti Németországban a mindössze négy éves Bartels arca igen ismert volt, hiszen képeslapokon, könyvek borítóin és még számtalan, a náci rezsimet éltető és propagáló plakátokon tűnt fel.

Nyolc évtizeddel később a már 83 éves Bartels először szólalt meg azzal kapcsolatban, hogy akaratán kívül a náci propagandagépezet része volt. „1936-ban, négyéves koromban a szüleim azt mondták nekem, vegyem fel a legjobb ruhámat, mivel találkozni fogok a Führerrel. Emlékszem, aznap nem engedtek játszani a többi gyermekkel, nehogy bepiszkolódjon a nadrágom” - mondta Bartels. „Nagyon nem tetszett nekem, nem érdekelt semmi más, csak az, hogy kimehessek a többiekhez” - tette hozzá.

Megszólalt az aggastyán, aki gyermekként Hitlerrel pózolt

Hitler rendszeres vendég volt Weiss bajor szállodájában, amely közvetlenül a Bartels szüleinek tulajdonában lévő Alpenhof panzió mellett állt. „Hitler egy gazember volt. A nácik a propagandacéljaikra használtak fel engem. Velem akarták igazolni, hogy a Führer szerette a gyerekeket. Azonban minden diktátor ugyanígy tett, Mussolinitól Sztálinig bezárólag. Azért engem választottak ki, mert pontosan beleillettem a Hitler által megálmodott árjaképbe” - mondta a 83 éves német, aki a mai napig az Alpenhof vendégházban dolgozik.

Bartels elmondása szerint megmakacsolta magát, s nem volt hajlandó a megszokott „Heil Mein Führer” formulával köszönni, szerinte fiatal kora ellenére jól tudta, hogy manipulálják. Azt mondta, különösen jól emlékszik az 1936-os évre, amikor „Németország illegálisan foglalta vissza a Rajna-vidéket”. „Boldog voltam, hogy fényképeznek, mert ígértek egy nagy szelet almássüteményt, ám mikor Heinrich Hoffmann (Hitler személyi fényképésze) végzett a munkával, a torta nem érkezett meg. Nyolcvan éve várom” - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár