2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sírokra bukkantak az egykori csehországi roma koncentrációs tábor területén

2019. szeptember 12. 13:37 MTI

Első ízben találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén Lety na Písecku településen, történészek szerint a felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét.

A koncentrációs táborban 1942 augusztusa és 1943 májusa között 1308 romát tartottak fogva, közülük 327-en a helyszínen vesztek oda, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek tovább. A tábor területén a közelmúltig sertéshizlalda működött, a jövőben azonban emlékhelyet akarnak kialakítani ott.

A kedden befejeződött ásatások során egy 40 év alatti nő sírját tárták fel, és megtaláltak további hét sírhelyet, köztük egy újszülöttét.

A Nyugat-csehországi Egyetem régészcsoportjának vezetője, Pavel Vareka szerint sikerült pontosan meghatározni a gyűjtőtábor egykori hevenyészett temetőjének helyét, közel egy gránit emlékműhöz. A 400 négyzetméteres temetőben a történelmi feljegyzések szerint 120 foglyot, köztük több mint 70 gyermeket földeltek el.

A temető lokalizálásával Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el - hangsúlyozta a kutató az ásatások eredményéről beszámoló keddi sajtótájékoztatón.

Az itt talált sírok mind egyéniek, némelyek mélyebbek, mások sekélyebbek. Tömegsírok a feljegyzések szerint a komplexum másik végén, a fellelt temetőtől északkeletre lehetnek

A megtalált holtakat nem exhumálják, a felnyitott sírokat pedig kegyeleti okokból nem mutatják meg a nyilvánosságnak, a sírgödröket visszatemetik.

A vezető régész hangsúlyozta, hogy egyelőre csak kis részt tártak fel a sírokból, de a leletek alapján már következtetni tudnak az egész környék fekvésére, kinézetére.

A ČTK cseh hírügynökség szerint a roma közösség hét méter magas keresztet akar állítani a sírok fölé.

A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére, a győztes pályázat kihirdetését 2020 májusára tervezik.

Jana Horváthová, a múzeum igazgatója szerint a jövő év végéig felszámolják a láger területén működő sertéstelepet, amelyet a cseh állam tavaly vásárolt meg a tulajdonostól a 2023-ra átadni tervezett emlékhely céljára.

A nácizmus idején a Cseh és Morva Protektorátus területén élő 6500 romából 4870-et deportáltak Auschwitzba, a haláltábort 583-an élték túl.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár