2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

„Semlegesítik” Hitler szülőházát, az átépítés után rá sem lehet majd ismerni

2020. június 3. 13:45 MTI

Eltávolítanak Adolf Hitler (1889-1945) Braunau am Inn-i szülőházának homlokzatáról minden olyan változtatást, amelyet a nácik eszközöltek rajta - közölte kedden az osztrák belügyminisztérium, ismertetve a történelmi ingatlan "semlegesítésére" kiírt nemzetközi tervpályázat eredményét.

Építészetileg veszik elejét annak, hogy az épületnél neonácik gyülekezhessenek, az átépített épületben nem lesz emlékszoba, sem emléktábla, a ház előtt jelenleg látható emlékkő is múzeumba kerül - közölték.

Hermann Feiner, a belügyminisztérium illetékese szerint a tervpályázat célja a hely teljes "semlegesítése" volt, az épület a lehető legegyszerűbb, legjelentéktelenebb külsőt kapja. Mint közölték, a győztes pályázó, a vorarlbergi Marte.Marte tervezőiroda is a koncepció egyszerűségével nyerte meg a zsűrit.

Az átépítés megtervezésére egész Európából lehetett pályázni, Stefan és Bernhard Marte pályázata 11 másik tervezőirodát utasított maga mögé. A testvérpár irodájának tervei szerint az épület külső megjelenése nagyon visszafogott lesz, de megőrzik a két lakóházra osztottságot, amelyet a tető kétcsúcsossá alakítása is jelez, ezt a műemlékvédelem is nagy örömmel fogadta.

A hosszú huzavona után 2017-ben kisajátított házba, ahol életének első néhány hónapját töltötte a későbbi náci diktátor, a rendőrség költözik az átalakítás után. A korábbi tulajdonost hosszú pereskedés után 800 ezer euróval kártalanította az osztrák szövetségi állam, az átépítésre további 5 millió eurót költenek.

Az átalakítás befejezését 2022 végére tervezik, a rendőrség várhatóan 2023-ban veheti birtokba a német határnál fekvő hírhedt braunaui épületet, amely a korábbi években iskolaként és fogyatékosok segélyhelyeként működött.

Ausztriának sokáig tartott, míg feldolgozta saját történelmének ezt az elemét, de most már a helyes úton járunk - mondta a keddi sajtótájékoztatón Karl Nehammer osztrák belügyminiszter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár