2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sarlóval a nyakán temették el a lengyel vámpírt

2022. szeptember 5. 13:20 Múlt-kor

A toruńi Nicolaus Copernicus Egyetem régészei egy 17. századi sírt feltárva találtak a „vámpírnőre”, akit a nyakára helyezett sarló volt hivatott megakadályozni, hogy halálon túli életre keljen.

Gliwicei vámpír
Egy gliwicei sírban a holttest levágott fejét a lábai közé helyezték, hogy ne tudjon vámpírként visszatérni

A vérszívó szellemek és emberhúsra éhező démonok alakjai majdnem minden kultúra mítoszaiban és legendáiban felbukkannak. A legkorábbi vámpírleírások az akkád, asszír és babiloni ékírásos feljegyzésekben találhatók, ahol a démoni lényeket lilu és lilitu neveken emlegetik.

Kelet-Európában a legkorábbi ismert vámpírmítoszok a 11. századból származnak. A 17–18. századra a mai fogalmaink szerinti vámpírok számos népcsoport hitvilágában jelen voltak, eredetükre nézve változatos magyarázatokkal: hazajáró gonosz lelkek, öngyilkosok, boszorkányok, rossz szellemek által megszállt holttestek, illetve más vámpírok áldozatai mind szóba jöhettek vámpírként.

A vámpírészlelések száma a 18. században érte el tetőpontját, amikor bevett gyakorlattá vált exhumálni a potenciális vámpírokat, és a szívükbe vagy fejükbe döfött karóval „megakadályozni” a visszatérésüket.

A régészek most az észak-lengyelországi Pieńben, Bydgoszcz városa mellett tártak fel egy ilyen sírt. Az eltemetett nőt valószínűleg egy előreálló foga miatt gyanúsították meg kortársai, hogy vámpírként fog új életre kelni.

Hogy ezt megakadályozzák, a nyaka fölé sarlót helyeztek úgy, hogy ha az elhunyt fel akart volna kelni, az levágta volna a fejét. Ezen kívül a nő bal nagylábujjához egy lakatot kötöztek, ami szintén a nyughatatlan halott helyhez kötését szolgálta.

A sarló ilyen használata nem példa nélküli: 2015-ben Drawsko faluja mellett egy 17. századi temetőben öt hasonlóképp elhantolt holttestre bukkantak a régészek, bár egyiküknél a torok helyett a csípő fölött ívelt át a sarló.

A kutatók szerint a sarló a néphiedelem szerint a halottat magát is védhette a gonosz erőktől, megakadályozva, hogy azok hatalmukba kerítsék.

A pieńi sírban fekvő nőt selyemsapkával a fején temették el. A ritka és drága ruhadarab az elhunyt magas státuszára, előkelő réteghez tartozására utal.

Korábbi sírfeltárások során már felszínre kerültek más, a vámpírként visszatérést megakadályozni hivatott szokások nyomai: Krakkóban a fejüktől megfosztott holttesteket, egy Kamień Pomorski-beli temetésnél pedig a szájba helyezett téglát találtak a régészek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár