2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi köze volt Drakula grófnak egy 19. századi járványhoz Írországban?

2020. június 4. 17:09 Múlt-kor

Habár mindenki ismeri a fiktív vámpír gróf és a középkori havasalföldi fejedelem, Vlad Țepeș kapcsolatát, ez valójában nemigen halad túl a névrokonságon. Bram Stoker klasszikussá vált regényéhez a valódi ihletet egy pusztító járvány adhatta, melynek során élve temettek el betegeket, a lakosok pedig ugyanúgy össze voltak zárva a halállal, mint a főhős Jonathan Harker a vérszomjas gróf várában.

Egy kihalt város rejtett titkai

Az Írország északnyugati részén fekvő Sligo nagy múltú egyetemi és kikötőváros, rendszerint zajos utcái azonban manapság csendesek az új koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt karanténintézkedések miatt.

A vírus különösen súlyos pusztítást végzett a szigetországban: lakosságarányosan több emberrel végzett eddig, mint az Egyesült Államokban.

Sligo az utóbbi két hónapot megelőzően utoljára 188 éve volt ilyen csendes, ugyancsak egy halálos járvány következtében: a 19. századi városok egyik nagy tömeggyilkosa, a kolera ütötte fel a fejét.

A halálon, szegénységen, éhínségen, zűrzavaron és elnéptelenedésen kívül azonban egy legendás vámpír születését is eredményezte – utóbbira csupán nemrég, 2018 végén derítettek fényt a kutatók: Drakula gróf Sligóban született.

1832-ben az Old Market Streeten egy 14 éves lány otthonában vészelte át a pusztító kolerajárványt, amely a város lakosságának egytizedével végzett. A szinte felfoghatatlan pusztítás mindennapi látványáról, a tömegsírokról, az utcán heverő holtakról, az élve eltemetett betegekről később mesélt fiának is.

A fiút Abraham (becenevén Bram) Stokernak hívták, a gótikus horror mestere éppen e történeteket szőtte bele legsikeresebb regényébe, a világhíres Drakulába. A regény 1897-es első megjelenése óta számtalan filmet, színdarabot, újabb könyvet és televíziós produkciót szült.

Stoker regénye azzal indul, hogy egy Jonathan Harker nevű londoni ügyvéd az akkoriban még igen nehezen megközelíthető Erdély (pontosabban az azon túli Bukovina) vadregényes tájaira utazik, hogy egy rejtélyes helyi nemesember segítségére legyen angliai telekvásárlásában.

A grófról kiderül, hogy korántsem az, aminek látszik: foglyul ejti Harkert, aki hajszál híján menekül csak meg, Drakula pedig üldözőbe veszi – a többi pedig már történelem.

A számos különféle (egymást ki nem záró) elmélet közül, amelyek arról találgatnak, Stoker honnan merített ihletet a regényhez, a legismertebb a Drakula névé: a szadizmusáról híres III. („Karóbahúzó”, azaz Țepeș) Vlad havasalföldi fejedelmet egyebek közt a Drăculea névvel is illették, ezzel és legendás vérszomjával azonban nagyjából véget is értek a történelmi személy és a regénybeli vámpír közötti hasonlóságok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Utcakép Sligóból 1910 körül (kép forrása: Flickr)Charlotte Thornley, Bram Stoker édesanyja (kép forrása: findagrave.com)Bram Stoker 1906-ban (kép forrása: Wikimedia Commons)Vlad vajda rémtettei egy 1500 körüli német pamflet illusztrációján (kép forrása: Wikimedia Commons)A sligói kórház a 20. század elején (kép forrása: sligowalkingtours.com / T. Kilgannon Collection)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár