2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Római "gyorséttermet" találtak Pompejiben

2019. március 28. 15:41 Múlt-kor

Egy „gyorsétterem” jó állapotban megmaradt, freskókkal díszített pultja is a legújabb felfedezések közé tartozik, amelyekre Pompejinél bukkantak a régészek. A városban mintegy 150 hasonló úgynevezett thermopolium volt megtalálható, amelyeknél főként a szegényebbek étkeztek.

gyorsétterem
Kép forrása: The Guardian

Pompeji kevésbé tehetős lakóinak otthonaiban jellemzően nem volt konyha, így gyakran jártak a thermopoliumokba kész ételért vagy innivalóért. A legjellemzőbb fogások közé tartozott a durva kenyér sózott hallal, sült sajttal, lencsével és fűszerezett borral. A 2000 éves leletről a pompeji régészeti park leköszönő vezetője, Massimo Osana osztott meg egy képet az Instagramon. „Ismét a fényre került egy thermopolium, gyönyörű freskós pultjával együtt” – írta.

Osanna ötéves megbízatása január elején járt le, azonban várhatóan megújításra kerül. Mindazonáltal rajta kívül még kilencen pályáznak a posztra, köztük az angol Paul Sackler az Oxfordi Egyetemről. Mindannyiukat az olasz kulturális miniszter, Alberto Bonisoli is meg fogja interjúvolni. Az új vezető várhatóan húsvétra elfoglalhatja helyét.

Több tucat hasonló thermopolium került elő eddig a régészeti parkban. Pompeji V. számú „regiója” még nem áll nyitva a nyilvánosság előtt, az itt jelenleg zajló ásatás az 1960-as évek óta a legintenzívebb. Az eddigi feltárások során több tucat pazar felfedezést tettek a régészek: februárban egy rendkívül jó állapotban megőrződött freskót találtak, amely a saját tükörképébe beleszerető Narkisszoszt ábrázolta, de emberi maradványok is előkerültek. Egy villában két nő és három gyermek testére bukkantak, akiket összebújva ért a halál a várost elpusztító és betemető vulkánkitöréskor. Decemberben egy felszerszámozott és felnyergelt ló maradványai kerültek elő.

Pompejit Kr. u. 79-ben pusztította el a Vezúv hegy kitörése, amely több mint 2000 ember életét követelte. A romokat a 16. században fedezték fel, az első ásatásokra pedig 1748-ban került sor. Napjainkban Pompeji a világ egyik leglátogatottabb régészeti lelőhelye.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár