2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes lámpásokat találtak egy 2000 éves római edényben

2016. november 22. 12:51

Svájci régészek nemrég rejtélyes leletre bukkantak. Az edény tele volt bronz érmékkel és olajlámpásokkal, amelyeken különböző ábrázolások figyelhetők meg: többek között egy legyőzött gladiátor képe, Luna istennő képmása és egy erotikus jelenet is látható.

A leletet az északi svájci kanton, Aargau Windisch nevű településén találták építkezési munkálatok közben. A kutatók szerint az edényt tartalmával együtt mintegy 2000 évvel ezelőtt temethették el, amikor a mai Aargau helyén egy római légió tábora, Vindonissa állt. A régészek szerint egy tipikus főzőedény volt, amelyet az ott állomásozó katonák használtak – olvasható a Seeker honlapján.

Az edényt elsősorban tartalma teszi különlegessé, a 22 olajlámpa, amelynek mindegyikén egy meghatározott ábrázolás: Luna holdistennő, egy gladiátor, egy szárnyas puttó, egy oroszlán, egy páva alakja vagy egy erotikus jelenet látható. A lámpákban kétezer évvel ezelőtt gondosan elhelyeztek egy-egy bronz érmét is. Az érmék legtöbbje i. sz. 66-67-re datálható, Nero császár uralkodása idejére. Az érmék nagyon alacsony értéket képviselnek, és feltehetően csak egyfajta jelképként funkcionáltak.

„Ami meglepett minket, az az érmék és lámpák mennyisége és kombinációja volt” – szögezte le az aargaui kanton egyik régésze, Georg Matter egy közleményben. Az edényben emellett elszenesedett csontdarabokat is találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy állati maradványokról van szó, ez pedig kizárja, hogy az edényt emberi csontok tárolására alkalmas urnaként használták volna.

Matter azt is beismerte, hogy a lelet egyelőre megoldatlan rejtélyt jelent számukra, mivel még csak hasonlóval sem találkoztak eddig. „Azt gyanítjuk, hogy ez egy rituális temetés. Azonban csak találgatni tudunk a mögötte húzódó gondolatokról és szándékokról” – fejtette ki a kutató.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>Fotó a feltárásról <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>Római falak Vindonissában <br /><i>Fotó: Aargau kanton régészeti osztálya</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár