2020. tavasz: Halálos tudomány

Ptolemaida-kori hajógyárat fedeztek fel Egyiptomban

2019. február 13. 10:29 MTI

Újabb, izgalmas feltárásról adtak hírt Egyiptomban dolgozó régészek, akik most egy ókori "hajógyár" maradványaira bukkantak a Sínai-félszigeten.

Egyiptom
Kép forrása: Daily News Egypt

Egy ókori hajóépítő és -javító műhely maradványait tárták fel a régészek az egyiptomi Sínai-félszigeten. Az észak-afrikai ország régiségügyi minisztériuma szerint a félsziget északi részén, a Tel Abu Szaifi ásatáson feltárt műhely az Egyiptomot majdnem 300 éven át irányító Ptolemaida-dinasztia (Kr.e. 332-30) idejéből való. Ezen a régészeti lelőhelyen egykor római kori erőd állt.

Mosztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetőjének elmondása szerint a műhelyben két szárazdokk volt, amelyben a hajókat építették és javították. Egyiptomban legutóbb a Kairótól délre fekvő Minja tartományban fedeztek fel egy sírkamrát, amelyben több mint negyven, jó állapotban konzerválódott múmia is volt.

Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának. Ennek jegyében nyitották fel azt a fekete szarkofágot is, amelyre több mint 5 méterrel a föld alatt bukkantak rá szakemberek, és amelyben furcsa, vöröses folyadékot találtak.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!