Hitler elfeledett szövetségesei

Pneumatikus csövek jelentették a kor Tinderét a berlini éjszakában Hindenburg idejében

2017. június 22. 14:14

Sokszor hallhatjuk: manapság a flörtölgetés és a randizás már teljesen másképp zajlik, mint régen. Kétségbeesésükben vagy egyszerű kalandvágyból sokan a Tinderhez fordulnak segítségért, és bár ismerünk olyan történeteket, hogy a virtuális térben zajló társkeresést siker koronázta, feltehetően nem szövődnek tömegesen élethosszig tartó kapcsolatok a randiapp közvetítésével. Kevesen gondolnák, hogy az 1920-as évek Berlinjének is megvolt a maga Tindere, pneumatikus csövek formájában.  

Pneumatikus csövek jelentették a kor Tinderét a berlini éjszakában Hindenburg idejében

A potenciális barát/barátnőjelölt megfigyelése, értékelése és a vele való üzenetváltás tehát nem új jelenség. Az 1920-as évektől a berlini night clubokban azok, akik féltek a személyes találkozóktól, megfelelő távolságból tudtak kommunikálni kiszemeltjükkel. Mindössze annyi volt a feladatuk, hogy felkapják a legközelebbi pneumatikus csövet.

A szokás népszerűsítésében két lokál – a Resi és a Femina – járt élen. A vendégeit élő zenével szórakoztató, mintegy ezer férőhelyes táncparkettel rendelkező Resiben (Residenz-Casinóban) asztali telefonok és pneumatikus csövek egész hálózata állt rendelkezésre a vonzó idegekkel való kapcsolatfelvételre és flörtölésre. 

A Resi fénykorában

A Chicago Tribune újságírója egy 1968-as cikkben a Resi legnagyobb vonzerejének a zenére felemelkedő, majd leomló, színesen megvilágított vízsugarak mellett a minden egyes asztalon elhelyezett telefonok és pneumatikus csöveg rendszerét nevezte.

A telefonok egyszemélyes asztalokhoz voltak rögzítve, és sok felett egy megvilágított szám díszelgett. A szingliknek csak szét kellett nézni, amíg egy csinos idegenen meg nem akadt a szemük, és már tárcsázhatták is az adott személy asztalához tartozó számot. „Magányos amerikaiak és mások hívhatják vagy üzenhetnek az ugyanolyan magányos nőknek, akiken látszik, hogy elveznék a társaságot” – olvasható a cikkben.

Hasonló rendszer volt érvényben a Feminában is, a nagyobb, több mint 2 ezer férőhelyes night clubban, amelyek két nagy bárja volt, plusz egy az előcsarnokban, és három zenekar játszott a helyen, amelyen több mint 225, angol és német nyelvű instrukciókkal ellátott asztali telefont helyeztek el.

A vendégekkel teli Resi

Azoknak pedig, akik a telefonhíváshoz túl félénkek voltak, alternatívaként ott voltak a pneumatikus csövek. A szintén minden asztalnál megtalálható csöveket beépítették a korlátokba, a night club pedig papírokat is rendelkezésre bocsátott, amelyekre a vendégek feljegyezhették mondanivalójukat. Ezután már csak azt kellett meghatározniuk, hova szeretnék a csöveken keresztül eljuttatni az üzenetet.

A Resiben számos merész üzenet cserélt gazdát, a lelkes flörtölőknek azonban vigyázniuk kellett, a csöveken küldött leveleket ugyanis (az azokat a megfelelő helyre továbbító) női cenzorok ellenőrizték a kapcsolószobában – a kommentek moderálásának egy korai formáját rendszeresítve ezzel. A pneumatikus csőrendszer évtizedeken át működött, és a látogatók közül sokan élénken emlékeztek még később is az eszközre. 

Az asztalközi postaszolgálat nem csak egyszerű írott üzenetek továbbítását tette lehetővé. A Resiben egy hosszú lista volt a lehetséges ajándékok köréről, amelyet szintén elküldhettek a pneumatikus csöveken: parfümöket, szivargyújtókat, utazási terveket és – egy forrás szerint – még kokaint is küldhettek a magányos vendégek az általuk vonzónak talált idegennek.

Magazin

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A Resi fénykorábanA vendégekkel teli Resi
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!