2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Parancsnokaik beleegyezésével drogoztak az amerikai katonák Vietnámban

2018. április 20. 11:31 Múlt-kor

Az Egyesült Államok a drog miatt vesztette el a vietnámi háborút?

Mire Richard Nixon elnök lett 1969-ben, mélyen megosztott volt az amerikai közvélemény a vietnámi háború kapcsán. Ezzel szemben Nixon „drogok elleni háborúja” széles kétpárti támogatásnak örvendett, és jobb- és baloldali politikusok egyaránt hamar a marihuánát és a heroint kezdték el okolni a tengeren túli kudarcokért. Thomas J. Dodd demokrata szenátor azt állította, az illegális drogok használatának volt egyenes következménye a My Lai-ban történt mészárlás és más amerikai atrocitások. „Több tízezer katona indult már harcba marihuána, ópium vagy más drogok hatása alatt, borzasztó következményekkel.”

A kemény retorika ellenére a haderő vezetése csekély bizonyítékot talált arra nézve, hogy a drogok negatív hatással lettek volna a harci képességekre. A különféle egységek parancsnokai körében 1968-ban végzett felmérés egyhangúan arra a következtetésre jutott, hogy sem a marihuána, sem a kemény drogok „nem csökkentették a haderő harci hatékonyságát.” William C. Westmoreland tábornok (a Vietnámban szolgáló amerikai erők főparancsnoka) főhadiszállásán ugyanerre jutottak, miután meginterjúvoltak több magas rendfokozatú tisztet: „a probléma teljes körét a legjobban úgy lehetne leírni, hogy jelentéktelen.”

Kuzmarov amellett érvel, hogy ez amiatt van, hogy míg a droghasználat valóban féktelen volt, a rászokástól való félelmek túlzóak voltak. A legtöbb katona csak mellékesen használta a drogokat, amikor megfelelően veszélytelennek ítélték a helyzetet – például amikor pihenő eltávozáson voltak, vagy amikor egy időre alábbhagyott a harc. „Csupán a háború társasági körülményeiből való menekülés volt” - mondja Kuzmarov.

Küzdöttek-e függőséggel Vietnám veteránjai hazatérésük után?

Volt a közvélemény részéről némi aggodalom, hogy a szokásszerűen használó katonák visszatérnek Vietnámból és folytatják a drogabúzust. Erre a félelemre válaszként a Fehér Ház 1971-ben bevezette az „Aranyfolyam-hadműveletet”, amely azt írta elő, hogy a fegyveres erők minden tagjának vizeletvizsgálatnak kell alávetnie magát, mielőtt hazarepülhet az Egyesült Államokba. Aki ezen megbukott, annak a detoxikálás idejére Vietnámban kellett maradnia, és csak akkor engedték haza, ha tiszta eredményei lettek.

Az Amerika partjaira törő tömeges drogfüggőségtől való félelem alaptalannak bizonyult. Akár az Aranyfolyam-hadművelet eredménye, akár az eredeti jelentéseknél sokkal mellékesebb használat bizonyítéka volt ez, a Fehér Ház Drogabúzus Prevenciójáért Különleges Akcióosztálya által rendelt felmérés azt találta, hogy a felhasználás és a függőség mértéke „alapvetően a háború előtti szintekre esett vissza” a katonák hazatérését követően.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Egy Saigontól 80 kilométerre lévő tisztáson kialakított állásban amerikai katonák egy általuk Ralph névre keresztelt sörétes puska csövéből szívnak marihuánafüstöt, 1970.Amerikai katonák gyújtanak meg egy borosüvegből és egy .45-ös kaliberű pisztolylőszer-hüvelyből barkácsolt vízipipát.
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár