2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Öt híres beszéd az esőben

2016. április 2. 14:55 Múlt-kor

A széttépett beszéd

Az 1989. július 11-én a Kossuth téren viharos szélben, zuhogó esőben egybegyűltek történelmi eseménynek lehettek szemtanúi. Miközben már zajlottak a nemzeti kerekasztal-tárgyalások, két hónap volt hátra a határ NDK-s menekültek előtt történő megnyitásáig, és három hónap a harmadik magyar köztársaság kikiáltásáig, a történelem első, hivatali ideje alatt Magyarországra látogató amerikai elnöke, Id. George Bush mondott beszédet.

A tömeg a borzalmas időjárási körülmények ellenére sem tágított. Bush elnök elkezdte felolvasni a beszédet, ám hamarosan rájött, hogy az elázott, vihar tépte papírokról nehezen tudja majd követni a szöveget, ezért egyszerűen széttépte a jegyzeteit, és a továbbiakban improvizálta a tömeghez intézett beszédét (vagy hogy az elnököt magát idézzük: „szívből szólt” az egybegyűltekhez). Ez tökéletesen megfelelt a pillanat szertelen ünnepélyességének, a szabadság légkörének. Az Egyesült Államok elnöke, akinek minden egyes lépése megkomponálásával egy teljes stáb foglalkozott, a szigorú formai elvárásokat felrúgva, rögtönözve szólt a tömeghez.

A rendezvény annyira kötetlenre sikerült, hogy Bush egy didergő hölgynek még a kabátját is átadta. Az elnök beszédében arról biztosította a közönséget, hogy az amerikaiak különleges érzéseket táplálnak a magyarok iránt, és kérte őket: ne adják fel a harcot. Akit a júliusi vihar ellenére kilátogattak a Kossuth térre, biztosan nem felejtették el azt a napot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Bartók Béla útonA Gellért Szálló előttRajkné és fia az újratemetési ceremónián  Roosevelt második beiktatási beszédeRoosevelt negyedik beiktatási beszédeBarbara és George Bush a Kossuth-szobor előtt (MTI)Barbara és George Bush 1989. július 11-én (MTI)Rajkné fiával 1956. október 6-án (MTI)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár