2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Online tárlaton láthatók a Shakespeare egykori otthonánál talált régészeti leletek

2020. december 16. 10:06 MTI

Egy új online kiállításon mutatkoznak be a William Shakespeare egykori stratford-upon-avoni családi háza helyén feltárt leletek - adta hírül a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Eltüntetett épület

A Staffordshire Egyetem régészei 2010 és 2016 között végeztek ásatásokat az egykori New Place - ez volt az épület neve - helyén.

"Tekintettel arra, hogy New Place-t gyakorlatilag kétszer is elbontották - 1759-ben tüntették el véglegesen -, és hogy az építőanyagok jelentős részét más házakhoz használták fel, eleinte nem voltak nagy reményeinek, ám a föld eltávolításával és finom átrostálásával elkezdett kirajzolódni az egykori épület alapja és felbukkantak a régmúlt tárgyainak maradványai" - mondta Nic Fulcher, a projektben részt vevő Shakespeare Birthplace Trust szervezet munkatársa.

A feltárt leletek nem csupán Shakespeare és családjának mindennapjairól, hanem a ház korábbi lakóinak életéről is mesélnek.

A Searching for Shakespeare elnevezésű online tárlaton szereplő leleteket, köztük vaskori edényeket, középkori kockákat és gombokat, a háromdimenziós szkennelésnek köszönhetően a felhasználók minden irányból, alaposan szemügyre vehetik.

A régészeti leleteket, amelyek egy része talán magának Shakespeare-nek a tulajdonába tartozott, jelenleg a Shakespeare Birthplace Trust őrzi és a kutatók, valamint a nagyközönség számára is hozzáférhetetlen.

Az online tárlaton csupán a tárgyak egy része látható. A Staffordshire Egyetem régészeti központjának reményei szerint a jövőben minden leletet sikerül digitalizálni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár