2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyugatiakat „égettek porrá” a vörös khmerek kambodzsai kínzóközpontjában

2016. június 9. 17:36 MTI

Négy nyugati állampolgárt gyilkoltak meg brutálisan, majd holttestüket egy halom gumiabronccsal együtt porrá égették - mondta csütörtökön tanúvallomásában a kambodzsai vörös khmerek egykori legnagyobb kínzóközpontjának volt vezetője, akit 2012-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek. 

A "Douch" néven ismert, 69 éves Kaing Guek Eav irányította a vörös khmerek legnagyobb kínzóközpontját, ahol 1975 és 1979 között 15 ezer embert kínoztak meg, majd végeztek ki. Kaing Guek Eav a Pol Pot vezette vörös khmer rezsim legmagasabb szintjein álló tisztségviselők ellen eljáró nemzetközi bíróság tárgyalásán mondta el, hogy a 90 éves Nuon Chea, a néhai diktátor, Pol Pot jobb keze maga rendelte el négy nyugati állampolgár, köztük két amerikai meggyilkolását az iskolából átalakított kínzóközpontban. Hozzátette, az áldozatoknak azért kellett meghalniuk, mert kambodzsai vizekre tévedtek.

"A parancs szerint kivallatták és összezúzták őket" - mondta a "Douch" a bíróságon. A vörös khmerek legtöbb áldozata munkatáborokban vesztette életét éhezés, kínzás, végkimerültség vagy betegség miatt vagy halálra verték őket a délkelet-ázsiai országban végrehajtott tömeges kivégzések keretében. A perben a vádlottak padján Nuon Chea mellett Khieu Samphan volt államfő ül. Mindkettőjüket népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják, és életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik őket.

A kambodzsai kormány 1997-ben kérte az ENSZ segítségét az összesen 1,7 millió ember halálát okozó volt vörös khmer vezetők bíróság elé állításához, akik közül ma már csak a jelenlegi két vádlott van életben. Phnompen 2003-ban kötött megállapodást a világszervezettel arról, hogy közösen hozzák létre az illetékes törvényszéket, amely végül 2006-ban alakult meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kaing Guek Eav
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár