2023. ősz: Életüket és vérüket
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény Angkorról

2014. október 13. 10:28

1. Angkor a 9-15. század között a délkelet-ázsiai Khmer Királyság virágzó fővárosa volt. A mintegy 400 km² területű romvárost 1992-ben az UNSECO a világörökség részének nyilvánította.

2. A hatalma csúcsán lévő Angkort becslések szerint akár 1 millióan is lakhatták.

3. Angkor gazdagságának kulcsa a térségi kereskedelem ellenőrzése mellett a dzsungelirtás és folyóelterelés révén kialakított hatalmas víztározókra és a hozzájuk kapcsolódó öntözőrendszerekre épülő agrárrendszer hatékonyságában rejlett.

4. Angkor legismertebb templomkomplexuma, a II. Szúrjavarman által a 12. században a hindu Visnu isten tiszteletére építtetett Angkorvat a világ legnagyobb vallási épületegyüttese.

5. Angkor összeomlásában sokak szerint jelentős szerepet játszott, hogy a lakosok a 13. században a hinduizmus helyett a buddhizmus passzív, befelé forduló théravéda irányzatát kezdték el követni.

6. Angkorvat felépítéséhez hozzávetőleg 5 millió tonna homokkövet használtak fel, és mintegy 300 ezer munkás, valamint 6 ezer elefánt vett részt az építkezésben.

7. Angkorvat ábrázolása 1850 óta Kambodzsa zászlajának központi eleme. A világon egyedül Afganisztán nemzeti lobogóján található hasonló műemlék.

8. Az uralkodó egyszerre több ezer ágyas közül válogathatott. A hölgyeket tilos volt megkörnyékezni, és aki mégis megpróbálta, könnyen életével fizethetett a bátorságáért. A 13. század végén Angkorba látogató kínai követ, Zhou Daguan beszámolója szerint az uralkodó udvarhölgyei csak ágyékkötőt hordtak, mellüket semmi sem takarta.

9. Az Angkorvat központi piramisán talált festéknyomok alapján feltételezhető, hogy a vallási épület falait díszítő kőképek évszázadokkal ezelőtt színesek voltak.

10. A vörös khmerek és a kambodzsai kormány csapatai közötti összecsapások az 1970-es évek elején Angkort is érintették. A falakon több golyónyom is árulkodik a polgárháború pusztításáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. ősz: Életüket és vérüket
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár