2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Netanjahu: eredetileg nem Hitler akarta kiirtani a zsidókat

2015. október 21. 13:23 MTI

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnököt tette felelőssé az erőszakhullám kiterjedéséért Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral tartott kedd esti jeruzsálemi sajtótájékoztatóján. Egy másik keddi rendezvényen az egykori jeruzsálemi főmuftit tette felelőssé a holokausztért.

Netanjahu az izraeli közszolgálati rádió beszámolója szerint azzal vádolta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy az "Iszlám Államhoz és a Hamászhoz csatlakozott azzal a hazug váddal, miszerint Izrael az al-Aksza mecsetet fenyegeti". Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael az összes vallás szent helyeit védi, és elkötelezett a status quo fenntartásán a Jeruzsálem óvárosában lévő Mecsetek terén, másik nevén a Templomhegyen. A muzulmán szent hely feletti felügyelet kérdése miatt tört ki az utóbbi hetek erőszakhulláma Izraelben. A szeptember közepe óta tartó palesztin késes támadások oka az a palesztin médiában lábra kapott híresztelés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terén.

Az izraeli kormányfő szerint a palesztinok szegik meg a status quót, amikor robbanóanyagot visznek az al-Aksza mecsetbe, megpróbálják megakadályozni, hogy keresztények és zsidók is látogathassák a Mecsetek terét, és olyan indítványt próbálnak elfogadtatni az ENSZ Tudományos, Nevelésügyi és Kulturális Szervezetével (UNESCO), amely szerint a Siratófal az al-Aksza mecset része, tehát a muzulmánok szent helye. Az ENSZ főtitkára elítélte a civilek elleni merényleteket, valamint rámutatott, hogy a Hamász palesztin radikális szervezet és az Iszlám Dzsihád szélsőséges csoport üdvözölte a terrort és tüzelte az indulatokat. Ugyanakkor hozzátette, hogy a merényletek nem légüres térben történtek, és arra szólította fel a feleket, hogy folytassák a tárgyalásokat a megszállás befejezése, illetve annak érdekében, hogy mindkét nép törekvései megvalósuljanak. "Nehéz idők ezek az izraeliek és a palesztinok számára. Annak reményében jöttem, hogy együtt elérhetjük az erőszak lezárását, a feszültség enyhítését és megkezdhetjük a béke hosszú távú helyreállítását" - mondta Ban Ki Mun.

Netanjahu szintén kedden, a harminchetedik Cionista Világkongresszuson a jeruzsálemi muszlim vallási vezetőt is felelőssé tette a holokausztért. Az izraeli kormányfő a megjelent zsidó vezetők előtt kijelentette, hogy Hitler eredetileg nem kiirtani, hanem csak száműzni akarta a zsidókat, és csak Hadzs Amin al-Husszeini jeruzsálemi mufti indítványára döntött megsemmisítésük mellett.

"Hitler nem akarta kivégezni akkoriban a zsidókat, hanem ki akarta űzni őket. Hadzs Amin al-Husszeini Hitlerhez ment, és azt mondta: ha elűzöd őket mind idejönnek. Akkor mit tegyek velük? - kérdezte Hitler. Égesd el őket - mondta Amin Al Husszeini" - állította beszédében Benjámin Netanjahu. Az izraeli ellenzék szerdán reggel élesen bírálta Netanjahu szavait. Jizhák Hercog, a balközép Cionista Tábor nevű párt elnöke szerint a kormányfő egyenesen a holokauszt-tagadók kezére játszik, mert "ez egy veszélyes történelemtorzítás, amely csökkenti a holokauszt és a nácizmus súlyát".

Közben szerdán is újabb erőszakos cselekmény történt Izraelben. A helyi média beszámolói szerint egy tizenöt éves palesztin lány két késsel felszerelkezve megpróbált behatolni a Jichár nevű izraeli telepre Ciszjordániában, de a kerítésnél, - miután a felszólítás ellenére nem állt meg - a biztonságiak rálőttek és megsebesítették. Később ellátták sérülését és elfogták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár