2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Naplójában talált rejtélyes folt mesél a tragikus sorsú sarkkutató haláláról

2020. december 2. 11:43 Múlt-kor

Egy grönlandi barlangban fagyoskodó és éhező sarkkutató utolsó naplóbejegyzése alatt egy sötét foltot kent szét. Több mint egy évszázaddal később ez a folt új részleteket árult el a férfi utolsó óráiról.

Jørgen Brønlund
Jørgen Brønlund (kép forrása: Wikimedia Commons)

Embert próbáló expedíció

A sarkkutatót Jørgen Brønlundnak hívták, dán neve ellenére grönlandi inuit volt. Brønlund egy háromfős csapat tagja volt azon az expedíción, amely a dán állam nevében térképezte fel Grönland északkeleti partját 1906 és 1908 között Ludvig Mylius-Erichsen etnológus vezetése alatt. Brønlund 1907 novemberében vesztette életét a hidegben, a csapatból utolsóként – ő egyben az egyetlen, akinek holtteste előkerült.

Utolsó gondolatait naplójában jegyezte fel, az utolsó oldalon pedig egy nagy, sötét foltot kent el. Kutatók nemrég megvizsgálták a folt összetételét, és azt találták, hogy többek közt égett gumit, olajokat és székletet is tartalmazott.

E nyomok arra utalnak, hogy Brønlund egy életmentő petróleumlámpát próbálhatott meggyújtani, mielőtt a hideg és az éhség által legyengítve meghalt – írták egy új tanulmányban.

A csapat már úton volt visszafelé alaptáborukba a partról, a sziget belsejének jegén haladtak. A csapatot vezető Mylius-Erichsen, valamint az expedíció térképésze, Niels Peter Høeg Hagen már áldozatul estek az elemeknek, mire Brønlund eljutott a csapat korábban bekészített lerakatának közelében lévő barlanghoz.

„Fogyó hold alatt értem e helyre, és nem tudok továbbmenni, fagyott lábaim és a sötétség miatt. A többiek holttestei a fjord közepén vannak” – olvasható az utolsó bejegyzésben. Brønlund holttestét hónapokkal később, 1908 márciusában találta meg egy másik expedíciós csapat, akik halála helyén eltemették, a naplóját azonban visszahozták. Ma a koppenhágai Királyi Könyvtár gyűjteményében található.

Az utolsó bejegyzésben Brønlund aláírása alatt „egy odaragadt fekete folt” volt a tanulmány szerint. A titokzatos folt annyira felkeltette egy meg nem nevezett kutató figyelmét 1993-ban, hogy előzetes engedély nélkül titokban eltávolította azt közelebbi vizsgálat céljából – mondta el Kaare Lund Rasmussen, a Dél-Dániai Egyetem fizika-, kémia- és farmakológiakarának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Ludvig Mylius-Erichsen (kép forrása: Wikimedia Commons)Brønlund petróleumkályhája, amelyet 1973-ban találtak meg halála helyének közelében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár