2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nagymamájától örökölt illegális műkincseket szolgáltatott vissza származási helyükre egy amerikai férfi

2022. november 14. 14:12 MTI

Nyolcszázezer angol font (370 millió forint) értékű régiségeket juttatott vissza származási országaikba egy amerikai férfi, miután a The Guardianben az elrabolt műkincsek visszaszolgáltatásáról olvasott – írta az angol lap pénteken.

A Washingtonban élő John Gomperts rájött, hogy a nagymamájától örökölt műkincsek – köztük két, az időszámításunk előtti 7. és 13. századból származó ciprusi váza – illegális ásatásokból származhatnak, mivel nincsenek hozzájuk a származásukat igazoló megfelelő dokumentumok.

A férfi legálisan és etikusan akart eljárni, és vissza akarta adni a műkincseket Olaszországnak, Görögországnak, Ciprusnak és Pakisztánnak, amit a testvéreivel egyeztetve végül meg is tett.

Gomperts a brit lapban megjelent riportok nyomán Christos Tsirogiannishoz, a Cambridge-i Egyetem egykori vezető régészéhez, a régiségek és a műkincscsempészet szakértőjéhez fordult tanácsért.

Tsirogiannis több mint tizenöt év alatt ezerhatszáznál több lopott műkincset azonosított aukciós házaknál, galériáknál, magángyűjteményekben és múzeumokban, és a hatóságok és a kormányok figyelmének felhívása mellett jelentős szerepet játszott a műkincsek visszaszolgáltatásában is.

Tsirogiannis példaértékűnek nevezte az amerikai férfi esetét. Mint mondta, ő volt az első, aki kétes eredetű műkincsek tulajdonosaként a tanácsát kérte. A szakember azonosított minden régiséget, jelezve, melyik országnak kell visszaszolgáltatni.

„Tizenkét tárgy Görögország, négy Olaszország, egy Pakisztán, kettő pedig Ciprus tulajdona volt” – idézte fel a régész, akinek tanácsára Gomperts az adott országok nagykövetségeire vitte el a műkincseket.

Gomperts nonprofit szervezetek tanácsadójaként dolgozik. Német-holland származású nagyanyja, Gisela Schneider-Hermann 1992-ben, 98 éves korában hunyt el.

Az 1950-es és 1960-as években több ásatáson is részt vett, elsősorban Olaszországban és Görögországban, és tudományos lapokba is írt cikkeket.

Mint Gomperts elmondta, nem tudja, hogyan kerültek nagyanyjához a műtárgyak. „Pedáns, egyenes ember volt. De akkoriban mások voltak a normák. Megszállottja volt ezeknek a tárgyaknak” – tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár