2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Online katalógust állítottak össze a híres benini bronzokról

2022. november 8. 20:24 MTI

Online katalógusban gyűjtötték össze azt a több ezer műtárgyat, köztük a híres benini bronzokat, amelyeket az egykori Benini Királyságból loptak el a 19. századi gyarmati háborúk idején.

benini bronz
A benini bronzok egyike, egy portugál katona 16. századi ábrázolása (kép forrása: Wikimedia Commons / sailko / CC BY-SA 3.0)

Az online adatbázis több mint ötezer műtárgyat sorol fel, amelyek a világ mintegy száz múzeumának gyűjteményében szerepelnek. A digitális katalógus, a Digital Benin, a Financial Times beszámolója szerint a benini bronztárgyak első átfogó adatbázisa. A katalógus létrehozása felgyorsíthatja az ősi afrikai műtárgyak hazatelepítését a világ gyűjteményeiből.

A mai Nigéria területén fekvő egykori benini királyi palotát a brit gyarmati hadsereg 1897-ben fosztotta ki. A műkincsek különböző országok gyűjteményeibe kerültek.

A Digital Benin húsz ország 131 intézményéből származó adatokat tartalmaz összesen 5 246 benini műtárgyról.

A Benini Királyságból származó műkincsek zömét - 994 darabot - a British Múzeum őrzi. A múzeum egy hatvanas évekbeli törvény miatt nem válhat meg ezektől, de tárgyalásokat folytat a nigériai hatóságokkal arról, hogy a későbbiekben benini műtárgyakat adjanak kölcsön a tervek szerint Edóban megnyíló Nyugat-Afrikai Művészeti Múzeumnak. Nigéria ugyanis azt tervezi, hogy az országba visszakerülő műkincsek számára új, nemzetközi színvonalú múzeumokat épít Benin Cityben, Edo szövetségi állam fővárosában.

A British Museum után a berlini Etnológiai Múzeumnak van a legtöbb, 518 benini bronz műkincse Európában.

Az új online platform vezetője Barbara Plankensteiner, Európa egyik legnagyobb néprajzi múzeuma, a Rothenbaum Múzeum igazgatója, az online archívum projektjének vezetője. A projekten dolgozott még Felicity Bodenstein a Sorbonne-ról, Jonathan Fine, a bécsi Weltmuseum Wien igazgatója, valamint Anne Luther, a digitális humán tudományok szakértője.

Az Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány 1,5 millió euróval (600 millió forinttal) támogatta a projektet, 2023-ra pedig további forrásokat ígért.

Az adatbázis különösen fontos a nigériai tudósok számára. Kokunre Agbontaen-Eghafona, a Benini Egyetem kulturális antropológia professzora üdvözölte az online katalógus létrejöttét, mert mint mondta: "a fosztogatás olyan volt, mintha egy könyvet darabokra téptek volna, majd a lapokat különböző helyekre tették volna".

Világszerte egyre több múzeum adja vissza az ellopott benini műkincseket. Októberben Washigtonban ünnepelték meg 31 műtárgy visszaszolgáltatását. A német kormány pedig aláírta a megállapodást, amelynek értelmében több mint 1100 műtárgy kerülhet vissza Nigériába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár