2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Mit keresett Richard Nixon 1963 nyarán Budapesten?

2019. november 21. 11:33 Múlt-kor

Amikor 1963 nyarán Richard Nixon először Budapestre látogatott, még mindig az Amerikai Egyesült Államok egyik igen befolyásos politikusaként jelent meg. Annak dacára, hogy a republikánus politikus, egyben az USA 36. alelnöke 1960-ban elveszítette az elnökválasztást John F. Kennedyvel szemben, majd a budapesti látogatás előtti esztendőben pedig sikertelenül indult a kaliforniai kormányzóválasztáson is.

Nixon Budapesten

A látogatás persze nemcsak Magyarországnak szólt: európai körutat tett. Mégis ez volt az első alkalom, hogy a politika élvonalába tartozó amerikai politikus az országba látogatott. A hazai lapok meglehetősen szűkszavúan számoltak be Nixon látogatásáról, ha ugyan hírt adtak róla.

A központilag kontrollált hírgyárak nem mertek ugyanis arról tudósítani, amit a látogatásról fennmaradt néma celluloidok megőriztek számunkra: a testőri védelem nélkül utcán sétálgató Nixon család igen népszerű látványosságnak bizonyult a pesti közönség körében.

A legnagyobb sikert az óbudai piacon szerezték, ahol a lelkes tömeg olyannyira felduzzadt a prominens és meglepően közvetlen vendégek körül, hogy Nixonéknak be kellett menekülniük Szalay Istvánné kiskereskedő standjára.

A felvételek tanúsága szerint a helyszínt csupán néhány ajándékba kapott virágcsokorral hagyták el, így Nixon vélhetően nem fogadta el azt a jól felhizlalt csirkét, amit az egyik kistermelő hosszú perceken keresztül nyújtogatott felé ajándék gyanánt kicsivel korábban.

További hasonló érdekességeket olvashat a XX. századi magyar történelemről a Múlt-kor őszi különszámában.

Múlt-kor őszi különszám

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!