2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Milyen hatással volt Van Gogh a brit művészetekre?

2018. február 19. 09:34 MTI

A jövő év március 27-én nyíló kiállításra a festő 40 műve érkezik Londonba más múzeumokból, köztük a párizsi Orsay Múzeumban lévő Csillagos éjszaka a Rajna fölött című festmény.Több mint 70 év után először rendez Vincent van Gogh-kiállítást a londoni Tate Britain, a tárlat tematikája a holland festőművészt nagy-britanniai kapcsolatain keresztül mutatja be. 

Van Gogh 1873 és 1876 között műkereskedő gyakornokként élt a brit főváros déli Lambeth negyedében, és azonnal megszerette a várost. 1874-ben arról írt bátyjának, Theoónak, hogy jól mennek dolgai, „csodálatos otthonom van, és nagyon örömmel fedezem fel Londont, figyelem meg az angol életmódot és magukat az angolokat”.

Alex Farquharson, a Tate Britain igazgatója pénteken elmondta, hogy a tárlat bemutatja, milyen hatással volt Nagy-Britannia Van Gogh művészetére, és milyen hatalmas hatással volt ő maga a brit képzőművészekre, köztük  Christopher Woodra, David Bombergre és Francis Baconra. Nagy-britanniai tartózkodása megváltoztatta világképét és a művészt magát is, bátoritotta őt arra, hogy képzőművész legyen – magyarázta. A Tate legutóbbi Van Gogh-kállítását 1947-ben rendezték, amikor bemutatták munkásságát a szigetországban élő képzőművészek egy új generációjának – tette hozzá az igazgató. A Van Gogh and Britain (Van Gogh és Nagy-Britannia) című kiállítás 2019. augusztus 19-ig lesz látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!