2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Miért nem fürödtek az Új-Angliába érkező puritán telepesek?

2019. november 26. 12:44 Múlt-kor

A tiszta len fontossága

Senki sem engedhette meg magának, hogy ne váltsa gyakran alsóruháját, ugyanis e kilátszó helyen az néhány nap után láthatóan elszíneződött a különféle testváladékoktól.

A puritánok számára emellett a test tisztításának fontos módja volt az ágynemű rendszeres tisztítása is. A napközben viselt ruhában való nyugovóra térés volt az egyik legtisztátalanabb (és erkölcsileg legromlottabb) dolog, amit csak tehetett az ember.

Egy 1639-ből származó levélben egy Maine-ben élő telepes „ringyós” magaviselettel vádolja házvezetőnőjét, miután az „ruhában és harisnyában ment ágyba”, ezáltal beszennyezve ágyneműjét.

Az őslakosok, akikkel a telepesek találkoztak az Újvilágban, egészen másként képzelték el a tisztaságot. A vampanoagok és más őslakosok általában a szabadban, folyókban és patakokban fürödtek, és azt is undorítónak tartották, hogy az európaiak magukkal hordták orrváladékukat zsebkendőikben.

Az őslakosok fogai is sokkal jobb állapotban voltak a telepesekéhez képest, mivel számos módon ápolták szájhigiénéjüket. Puha fából való „rágórudakkal” tisztították őket, frissítő növényeket (például mentát) rágtak a jó illatú leheletért, és faszénnel dörzsölték fogaikat, hogy fehéren tartsák őket.

Ezzel szemben az európaiak körében egyáltalán nem volt bevett szokás a fogmosás semmilyen formája, és étrendjük is károsabb volt szájuk tisztaságára nézve, mint az indiánoké.

A telepesek alacsony higiéniája nem csupán egy kellemetlenség volt, amellyel találkozásaikkor szembe kellett nézniük az őslakosoknak – valódi veszélyt is jelentett.

A mosdatlan jövevények halálos mikrobákat terjesztettek, amelyekkel az őslakosok nem találkoztak korábban, s így nem is rendelkeztek velük szemben természetes immunitással.

A történészek becslései szerint az európai betegségek Új-Anglia partvidékén az őslakos populáció több mint 90%-át elpusztították már 1620-ra, a Mayflower érkezésének évére. Az elkövetkező évtizedek során ezek a betegségek további milliókkal végeztek a kontinensen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: paintingandframe.comXIV. Lajos francia király (kép forrása: Wikimedia Commons)Új-angliai indiánok Samuel de Champlain francia felfedező egy 1612-es illusztrációján (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Fizessen elő most kedvezményesen!
Bezár