2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért kellettek annyira a nácik térképei az amerikaiaknak a II. világháború végén?

2021. október 18. 07:25 Múlt-kor

Bizalmas dokumentumok a szemét közt

Március 4-én Hough és Mills elhagyták Párizst három katonájuk társaságában. 7-én értek Kölnbe, majd másnap bejárták a híres gótikus katedrálist, amely szinte egyedüli épületként vészelte át a várost ért bombázásokat. Március 9-én értesültek róla, hogy Bonnt is elfoglalták a szövetségesek, és estére már ott is voltak. Kihallgatták a helyi földtudományi intézet igazgatóját, aki elvezette őket az épület egy titkos zugába, ahol egy láda értékes könyvet rejtett el. A férfi azt állította, annak ellenére rejtette oda az anyagokat, hogy parancsot kapott azok elszállítására a Rajnától keletre.

„Meglepő, hogy ezek a németek ennyire együttműködőek” –  írta Hough napi jelentésében washingtoni feletteseinek. Azt, hogy a tudós meggyőződésből működött együtt velük, vagy csupán jobban félt az amerikaiak esetleges bosszújától, mint a nácikétól, nem tudta biztosan megítélni.

Március végén Hough és emberei már elfoglalásának másnapján Frankfurtban voltak, és az üzleti negyed egyik épen maradt épületében rendezkedtek be. A város egy része még égett, és alig lehetett ivóvízhez jutni – szerencséjükre találtak két teli fürdőkádat, amelyet a németek nem eresztettek le visszavonulásuk előtt. De a HOUGHTEAM frankfurti célpontjaiból csak romhalmazok maradtak. Az egyik intézet pincéjében még találtak könyveket, ezek azonban a kezükben porladtak szét finom hamuvá, amikor megpróbálták megvizsgálni őket.

A kicsivel nyugatabbra fekvő Wiesbadenban már nagyobb szerencséjük volt. Egy épület pincéjében 18 kötegnyi földmérési adatot találtak egy halom szemét mögött elrejtve. A „Bizalmas” jelzéssel ellátott dokumentumok több ezer földrajzi pont geodetikus adatait tartalmazták Délnyugat-Németországban. Az adatok azonnali hadműveleti értékkel bírtak az amerikai 7. hadsereg számára, amely éppen azokban a napokban kezdte meg előrenyomulását azon a területen. Hough a katonai hierarchiát megkerülve juttatta el az adatokat azokhoz a tüzéralakulatokhoz, amelyek fel tudták használni.

A csapat emellett további értékes információt kapott a német Birodalmi Földmérőhivatal, a Reichsamt für Landesaufnahme (RfL) egy elfogott hivatalnokától: két apró türingiai városka nevét árulta el, ahol a hivatal értékes anyagokat rejtett el. Ezek a helyszínek nem szerepeltek Hough-ék listáin. A városkák mintegy 200 kilométerre keletre voltak.

Az amerikai 3. hadsereg éppen ekkoriban ért az életszerű porcelánbabáiról híres Türingiába, ahová április 10-én követte őket Hough négy katonájával. A két kisvárosban, Friedrichrodában és Waltershausenban egy sor különböző helyszínre elosztva – három porcelánbaba-műhelyben, néhány magánlakáson, illetve egy tanyasi házban és az ahhoz tartozó istállóban – megtalálták az RfL teljes archívumát, azaz a német állam legjobb saját geodetikus felméréseit az ország területéről. A dokumentumokat Berlinből szállították a félreeső vidéki helyszínekre, hogy elrejtsék őket. „Nem tudom még megbecsülni sem, mi minden van itt, de az biztos, hogy rengeteg” – jelentette Hough.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Floyd W. HoughGerlach Hemmerich 1940-ben, egy általa karácsonyra hazaküldött fényképenA zsákmányolt Zeiss sztereoplanigráfok egyikeHough előadást tart, 1958.Martin Shallenberger idősebb korában, már befutott festőművészkéntAmerikai csapatok átkelése ellenséges tűz alatt a Rajnán, 1945. márciusAmerikai csapatok az ohdrufi lágerben fekvő holttestek mellett, 1945. áprilisAmerikai géppuskakezelők Aachenben, 1944. október 15.Amerikai katonák az ardenneki harcok idején, 1945. január 4.Hough őrnagy katonai igazolványképe

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár