2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A könnyítés ellenére sem tudta megvédeni címét az első wimbledoni tenisztorna bajnoka

2024. július 9. 08:20 Múlt-kor

„Rendkívül kétséges, hogy bárki, aki krikettezett vagy rakettezett már magas szinten, valaha is a füvespályás tenisz felé fordulna. Valószínűleg már azelőtt el fogja tántorítani a játék monotonitása, hogy kitűnhetne benne” – írta 1890-ben, 13 évvel wimbledoni tornagyőzelme után a világ leghíresebb tenisz-versenysorozatának első bajnoka, Spencer Gore. Az All England Lawn Tennis and Croquet Club szervezésében 1877. július 9-én, egy verőfényes hétfői napon kezdődött meg a történelem első tenisztornája.

tenisz

Az 1868-ban alapított All England Club eseményein eleinte csak krokettel szórakoztatták egymást a tagok, hamarosan azonban teret hódított körükben az új őrület, a tenisz.

Az első hivatalos versenysorozatról tudósító hirdetmény 1877. június 9-én jelent meg a The Field című sporthetilapban.

22 férfi fizette ki az egy font egy shillinges nevezési díjat, de végül csak 21-en indultak el a versenyen. A versenyzőknek a saját ütőjükkel, lapos sarkú cipőben kellett játszaniuk.

A labdákat a klub kertésze biztosította az eseményre, a belépőjegy egy shillingbe került. Lelátóként ideiglenesen egy háromsoros deszkaépítmény szolgált.

Az esős időjárás miatt három nappal elhalasztott döntőt egy 27 éves földmérő, Spencer Gore nyerte, aki 200 néző előtt mindössze 48 perc alatt intézte el ellenfelét, William Marshallt.

A győztes jutalma 12 font 12 shilling és egy ezüst kupa volt. Marshallnak aznap még egy mérkőzést kellett játszania a második helyért az elődöntőben kieső C.G. Heathcote-tal is, de a fáradtság ellenére ezt már megnyerte.

A győztes (1921-ig) automatikusan bekerült a következő évben rendezett torna döntőjébe, így Gore-nak rögtön esélye nyílt megvédeni bajnoki címét.

Ez azonban az óriási könnyítés ellenére sem sikerült neki, ugyanis három szettben kikapott a ceyloni (ma Srí Lanka) kávéültetvényeiről nyári szabadságára hazatérő Frank Hadow-tól.

Meglehet, ezért volt olyan pesszimista a sportág jövőjével kapcsolatban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az első bajnok, Spencer Gore
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár