2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Mesebeli menyegzők – megjelent a Múlt-kor nyári száma

2022. május 31. 10:05 Múlt-kor

Ki volt Mozart ismeretlen nővére? Minek állít emléket India ékköve, a Tádzs Mahal? Kik voltak a spanyol polgárháború külföldi önkéntesei? Hogyan készült a házasságra Aragóniai Beatrix, Marie Antoinette vagy Grace Kelly? Milyen bakikat követett el Lady Diana és Károly herceg „az évszázad esküvőjén”? Kiderül a Múlt-kor nyári számából! A magazin május 31-től kapható az újságárusoknál!

magazin

Marie Antoinette és Lajos Ágost. 1770. május 16-án, a franciaországi Versailles-ban kötötte össze életét a tragikus sorsú, az akkor mindössze tizennégy esztendős Habsburg–Lotharingiai Mária Antónia Jozefa Johanna főhercegnő – közismertebb nevén: Marie Antoinette – és a nála egy évvel idősebb Bourbon Lajos Ágost dauphin – Franciaország trónörököse –, a majdani XVI. Lajos király. Frigyük a kor szokásainak megfelelően diplomáciai jelentőségű, mai szóval érdekházasság volt. A ceremóniák is a szigorú etikett szabályainak megfelelően zajlottak Bécstől egészen Versailles-ig.  

Apponyi Geraldine és Zogu király. »Az én kis Biedermayer bébim« – így becézi a király menyasszonyát, akinek szobái valóságos rózsaerdők. Az idézet Garami Andor interjújában olvasható, amelyet Az Est 1938. február 4-i számába készített dr. Hunyor Imre ügyvéddel. A citátumban szereplő király Ahmet Zogu, Albánia uralkodója, aki egy nappal korábban jegyezte el Apponyi Geraldine magyar grófkisasszonyt Tiranában. A „Biedermayer” pedig eredetileg a festészet világából ismert XIX. századi stílusmeghatározás, amely ebben a különleges kontextusban talán a „bájos” kifejezéssel azonos.

Horthy István és Edelsheim Gyulai Ilona 1940. február 1-jén találkozott először egymással, mégpedig a kormányzó feleségének kezdeményezésére – a nehéz anyagi helyzetben élő művészek megsegítésére – rendezett bálon az Operában. Néhány randevút, beszélgetést, közös síelést követően február 28-án sor került az eljegyzésre. Nem telt el sok idő, és a sajtóban már olvasni is lehetett kettőjükről. A kormányzó fiának menyasszonyát tehát akkor már – némi túlzással – egy egész ország megismerte.

Lady Diana és Károly herceg. „Nagyítsd vissza a képet! Nagyítsd vissza a képet!” – kiabálta az operatőr fülébe a BBC egyik televíziós szerkesztője, amikor 1981. július 29-én, nem sokkal délelőtt negyed tizenkettő után a kamera ráközelített a hintójából kilépő Lady Diana Frances Spencer ruhájára „az évszázad esküvőjén”. A közvetítésnek – amelyet világszerte hétszázötven millió ember nézett élőben – az egyik fő attrakciója ugyanis a menyasszony öltözéke volt. A ruha majd huszonhárom méternyi tafotaselyme viszont látványosan összegyűrődött a Clarence-háztól a Szent Pál-székesegyházig tartó hintóút során, így aztán a végeredmény nem volt éppen képernyőképes.

A spanyol polgárháború fegyveres önkéntesei. A két világháborút felölelő időszakot szokás az európai polgárháború korának nevezni. Ennek egyik epizódja volt a spanyolországi konfliktus, amelyet kirobbanásának pillanatától hatalmas nemzetközi figyelem övezett. Németország, Olaszország és a Szovjetunió közvetlenül is beavatkozott az eseményekbe: hadianyaggal, fegyverekkel és jelentős létszámú reguláris haderővel támogatta a szemben álló feleket. A világ minden tájáról tömegével érkeztek azonban olyanok is, akiket nem egy idegen nagyhatalom küldött, hanem saját elhatározásukból mentek harcolni Spanyolországba. Winston Churchill őket nevezte „fegyveres turistáknak”.

Maria Anna Walburgia Ignatia Mozart volt a teljes neve, ám a családon belül senki nem bajlódott a hosszú változattal, mindenki csak Nannerlnek becézte. Ő volt Wolfgang Amadeus Mozart, vagy ahogy őt hívták, Wolfgangerl nővére, akinek a gyermekkoráról szinte semmit nem tudunk. Minden valószínűség szerint édesapjától, Leopold Mozarttól tanulhatta meg a zene alapjait.

Ha valaki arra vállalkozik, hogy felsorolja az újkori világ építészeti csodáit, akkor szinte biztosan megemlíti India csodáját, a Tádzs Mahalt. Az épület alighanem a világ leghíresebb mauzóleuma, és többször szerepelt különféle építészeti toplistákon. Sáh Dzsahán örökkévaló emléket kívánt emelni hőn szeretett feleségének, Mumtáz Mahalnak.

A gumigyártás és árnyoldalai. Napjainkban több mint ötvenezer féle terméket készítenek gumiból, de sokan nem is sejtik, hogy mindezt a kaucsuk felfedezése alapozta meg. E nélkülözhetetlen természetes alapanyag gyűjtésének és felhasználásának igazán fordulatos történetét átitatta a vér, nagyban befolyásolta a pénz és a politika. A XX. század egyik szomorú históriája ez, amely során eljutunk az Amazonas vidékén őshonos fa különleges tejnedvétől a lemészárolt indiánokon és a dzsungelben felépített operaházon át a tömegtermelésig.

„Kincsem és legszentebb feleségem” – ezekkel a gyengéd szavakkal illette Pálffy Miklós, a XVI. század egyik legsikeresebb politikusa és hadvezére a nejét, Fugger Máriát. A megszólítás találóan szemlélteti, milyen fontos szereplője volt életének, valamint politikai és hadvezéri sikereinek a híres augsburgi kereskedőcsaládból származó arisztokrata hölgy. A vöröskői vár úrnőjének lenni egy rendkívül elfoglalt és folyton úton lévő főúr mellett óriási kihívást jelentett, majd miután a győri hős 1600 tavaszán meghalt, Fugger Mária újabb nehézséggel találta magát szembe.

Mi tagadás: ősidőktől kezdve pletykák, mendemondák, kitalációk sokasága övezi a történelem nagyjainak szerelmi életét. Winston Churchillnek és Clementine Hoziernek, a politikus 57 éven át kitartó, hűséges feleségének megismerkedéséről, majd házasságkötésükről azonban megbízható tanúk számolnak be. Maguk az érintett felek.

A nyári számban olvashattok még hét híres falról, több száz éves valutákról és a Lacikonyhákról is. A képzőművészet szerelmeseivel Jacques-Louis David: A szabin nők közbelépése című festményét vesszük górcső alá, az építészet szerelmeseit pedig a zalaújvári Festetics-kastélyba kalauzoljuk.

A Múlt-kor nyári száma május 31-től kapható az újságárusoknál, a Tesco, az Auchan és az Interspar üzletekben. Itt pedig kedvezményesen előfizethető.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár