2020. tavasz: Halálos tudomány

Mérgezett fegyverekkel vadászhatott az ősember

2015. március 25. 13:10

Mérgezett lándzsahegyekkel és nyilakkal vadászhatott az ősember, megkönnyítendő a kiszemelt vadállatok leterítését - feltételezik kutatók.

Őskor
Mérgezett nyilak Kínából

Az eddig ismert vizsgálatokból tudni lehet, hogy az ókori Egyiptomban már 4000 éve használtak mérgezett nyilakat, több olyan fegyver is előkerült, amely az Acokanthera nevű növény fás gyökeréből kivont nyílméreganyagot tartalmazott. Valentina Borgia, a Cambridge-i Egyetemen működő McDonald Institute for Archaeological Research paleolitikum kori fegyverekre szakosodott kutatója azonban úgy véli, hogy ilyen fegyverek már 30 ezer éve is léteztek.

"Önmagukban ezek a fegyverek nem voltak elegendők ahhoz, hogy leterítsenek velük egy olyan nagy állatot, mint a gímszarvas. Nagyon sok mérgező növény volt kéznél, a prehisztorikus közösségek pedig ismerték környezetüket, s tudatában voltak annak, melyek az ehető, a mérgező és a gyógynövények" - fogalmazott a szakember. "Egy ilyen fegyver elkészítése könnyű és gazdaságos volt, a kockázat pedig minimális. Ráadásul a mérgek kotyvasztása gyakran a vadászat rituáléjának hagyományát képezte" - tette hozzá.

Borgia kollégáival a folyadékkromatográfia-tömegspektrometria nevű módszerrel jelenleg azt vizsgálja, hogy a prehisztorikus fegyvereken vannak-e olyan mérgezett növényi maradványok, illetve keményítőszemcsék, amelyek feltételezését egyértelműen alátámaszthatják. Borgia elmondta, hogy az előzetes vizsgálatok megerősítették az Acokanthera-faj jelenlétét, de "egyelőre nem lehet semmit teljesen biztosan kijelenteni", mivel vannak más összetevők is a vizsgált mintában.

Mint ismeretes, a babilóniaiak, a görögök és a rómaiak is használtak mérgezett fegyvereket vadászataik, illetve a háborúk alkalmával (a toxikus szavunk a görög 'toxon'-ból származik, amely az íj görög megfelelője). A nyílmérgek mindenhol elterjedtek, az Amazonasban élő yanomami indiánok előszeretettel alkalmaztak ilyen fegyvereket, ahogy több más latin-amerikai bennszülött törzs is. Az afrikai népek a sztrichnincserjékből vonták ki a halált okozó anyagot, míg az Ázsia északi részén megtelepedett törzsek sisakvirággal bekent fegyverekkel indultak a medve-és kőszálikecske-vadászatra. 

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!