2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégsem jéghegy okozta a Titanic vesztét?

2017. január 6. 15:10

Új elmélettel állt elő egy Titanic-szakértő újságíró a hatalmas óceánjáró elsüllyedésével kapcsolatban. Senan Molony nemrég nyilvánosságra hozott bizonyítékokra támaszkodva azt állítja, hatalmas tűz söpört végig a Titanic bizonyos részein, mielőtt útjára bocsátották volna. Egyes szakértők szerint a tűz legalább annyira hozzájárulhatott a hatalmas óceánjáró elsüllyedéséhez, mint a végzetes jégtorlasz.

Az elátkozott, közel 270 méter hosszú, 53 méter magas hajó 1912. április 15-én, első útján Southamptonból New Yorkba tartott, amikor a korai órákban elsüllyedt az Atlanti-óceánban, több mint 1500 utas halálát okozva ezzel. A legújabb bizonyítékok alapján a hajótest még jóval az indulás előtt napokig égett közvetlenül az óceánjáró azon része mögött, amelyet később a jéghegy átlyukasztott – olvasható a The Telegraph honlapján.

Az elmélettel előálló Senan Molony több mint 30 éven át kutatta a katasztrófát. Az újságíró kevéssé ismert fotók segítségével dolgozta ki elméletét. A képeket, amelyeken mintegy kilenc méter hosszú fekete foltok láthatók a hajótest jobb oldalának elülső részén, a Titanic vezető villamosmérnöke, John Kempster készítette még azelőtt, hogy a hajó elhagyta volna a belfasti hajógyárat. Mint Molony kifejtette, kifejezetten arra a területre koncentráltak, ahol a Titanic a jéghegynek ütközött, és azt találták, hogy a hajótestnek éppen azon a részén már azelőtt sérülés keletkezett, hogy a hajó elhagyta volna Belfastot.

Szakértők ezt követően megállapították, hogy a sérülést feltehetően egy tűzeset okozhatta, amelyet pedig az váltott ki, hogy több száz tonna szén kapott lángra a hatos számú kazánház mögötti háromemeletes üzemanyagraktárban. Tizenkét ember próbálta megfékezni a tüzet, de még napokkal később is 500-1000 Celsius-fokon égett a kérdéses terület. A hajótiszteknek a White Star Line hajótársaság igazgatója, J. Bruce Ismay állítólag megtiltotta, hogy a tűzről említést tegyenek a Titanic bármelyik utasának, akiknek többsége – mintegy 2000 gyermek, nő és férfi – a harmadosztályon utazott, a fedélzet alatt, messze a többek között Benjamin Guggenheim és Lady Astor által megtapasztalt luxustól.

A hajó szokatlan módon fordítva állt be a southamptoni kikötőhelyre is, hogy az utasok ne vegyék észre az égésnyomokat – állítja Molony az általa feltárt bizonyítékokról forgatott dokumentumfilmben. Mint kifejtette, a hivatalos vizsgálat a hajó elsüllyedését isteni cselekedetnek tulajdonította. Nem egyszerűen arról van szó, hogy a Titanic „összeütközött egy jégheggyel és elsüllyedt” – állítja a kutató. Rendkívüli tényezők egész sorának egybeesése okozta a tragédiát: a tűz, egy jéghegy, és bűnös gondatlanság. 

A kutató szerint ezeket az égésnyomokat korábban senki sem vizsgálta, pedig teljesen megváltoztathatják a Titanic katasztrófájáról szóló történetet. Kohászati szakértők szerint amikor az acél ilyen magas hőmérsékletre hevül (500-1000 Celsius-fokra), törékennyé válik, és az anyag akár 75 százalékkal is meggyengülhet. A tűzről tudtak, ám úgy tettek, mintha mi sem történt volna. Pedig a Titanicot sohasem lett volna szabad vízre bocsátani – állítja a szakértő. David Hill, a British Titanic Society korábbi titkára a The Times-nak azonban úgy nyilatkozott, bizonyosan volt tűzeset, ám szerinte ez nem befolyásolta döntően a Titanic sorsát. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Két, Kempster által készített kép

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár