A vörösterror 133 napja

Másfélezer éves lámpabél került elő Izraelben

2018. december 12. 14:44 MTI

Igazi ritkaságnak számító leletet, egy 1500 éves lámpabelet tártak fel a régészek Izraelben, akik szerint az olajlámpák begyújtásához használhatták a vastag, kötélszerű anyagot a bizánci korban - közölte hétfőn az izraeli régészeti hatóság (IAA).

Lámpabél

„Úgy tűnik, hogy ez a ritka lelet a Negev-sivatag száraz éghajlatának köszönhetően maradt fenn” - mondta Naama Sukenik, a régészeti hatóság munkatársa, arra utalva, hogy a lámpabelek általában elbomlanak az évszázadok során.

Az apró, cső alakú réztokba rejtett lámpabelet még az 1930-as években fedezték fel több másik lelettel együtt Sivta ókori romváros sivtafeltárásakor, ám a leletekről később elfeledkeztek, így egy raktárban töltötték az elmúlt évtizedeket.

Előfizetés

A Haifai Egyetem szakemberei most az Izrael déli részén elterülő Negev-sivatag bizánci kori településeit vizsgáló projektjük keretében vették elő a leleteket és vonták őket alapos elemzés alá. A mikroszkópos vizsgálat szerint a lámpabelet lenvászonból készítették, amihez valószínűleg az ország északi részéről hoztak alapanyagot.

„Az olajlámpások kulcsszerepet játszottak az ókori világ mindennapjaiban, hiszen napnyugta után ezek világították be az otthonokat és középületeket. Agyagból és üvegből készült lámpásokat gyakran találni a régészeti ásatásokon, ám ilyen régről való lámpabélre bukkanni nagy ritkaság” - mondta Sukenik.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!