2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Máig talány, mi miatt pusztult el a minószi civilizáció Kréta szigetén

2021. december 5. 15:33 Múlt-kor

Királyi luxus

Egyetlen, az egyiptomi fáraóhoz hasonló módon politikai és vallási hatalommal is bíró királynak sikerült uralkodása idején a korábban Phaisztosz városával megosztott szigetet egységesíteni.

A görög mítoszokban Minószként emlegetik az uralkodót, aki később hatalmas flottájának köszönhetően kiterjesztette hatalmát az egész Égei-tengerre.

Saját háza is tükrözte ezt az erőt: a knósszoszi palota már önmagában egy kis városka volt, olyan luxuskörülményekkel, amely abban a korban csak a több ezer kilométer távolságra, India és Pakisztán határán, az Indus völgyében fekvő Mohendzsodáró városához volt hasonlítható.

A fürdőkben különféle higiéniai szolgáltatásokat kínáltak, a kádakba terrakotta vízvezetékek szállították a forrásvizet, továbbá csatornarendszer, és a feltételezések szerint vulkanikus forrásokból származó meleg vizes rendszer segítségével fűtés is működött benne.

A palota többi része sem volt kevésbé lenyűgöző. Az élet egy nagy, téglalap alakú udvar körül zajlott, a hatalmas építmény 1300 szobájában, amelyek között akadtak szentélyek és fogadásokra alkalmas termek, a király, a királynő és a funkcionáriusok hálószobái, ebédlők, levéltárak, börtönök, kertek és raktárak is, ahol a könyvelők tárolták a teljes lakosság számára elérhető élelmiszerfeleslegeket.

Akadt még itt hely, ezeken felül a kézművesek üzleteinek, ahol rátermett aranyművesek, tímárok és fazekasok készítették termékeiket, amelyek a sziget kereskedelmének jelentős hányadát tették ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár