2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar hősök nyomában Isztambulban és környékén

2024. április 19. 18:40 Ács Tibor Adrián

A „Virágok mezején”

Az ázsiai oldalon, Isztambultól körülbelül 120 km távolságra Kocaeli tartomány izmiti részében a Thököly Imre Emlékház várja a látogatókat. A Magyar Nemzeti Múzeum másik állandó törökországi kiállítása 2008 őszén nyílt meg, működtetője a város önkormányzata. A kiállítás a 18. század elején itt száműzetésben élő Thököly Imrének és Zrínyi Ilonának állít emléket. Az épület kertjében látható a kuruc hadvezér 2015-ben felújított síremléke, valamint egy székelykapu is. Az emlékház létrehozásában és gondozásában meghatározó szerepe van a helyi Thököly Imre Baráti Társaságnak.

A pár 1701 őszétől élt kíséretével Izmitben. A következő évben a várostól egy órányi járásra, a Kartepe hegység Karatepe falvában vásároltak földeket, ahol egy magyar települést hoztak létre. Ők ezt a helyet Virágok mezejének hívták. Ezt az elnevezést a helyi törökök is átvették: Çiçekli çayır emléke a mai nap él a lakosság emlékezetében. „A Virágok mezejének legszebb virága már nincs köztünk" – 1703 februárjában ezzel a gondolattal búcsúztak Zrínyi Ilonától.

Körülbelül két évvel később Thököly Imre is ezen a helyen távozott az élők sorából. Halála után a magyarokat hazahívták, és ezzel a kolónia emléke is lassan feledésbe merült. Helyét 2003-ban azonosították, ám ma már nehezen megközelíthető. Karatepe központjában, az ősi forrásnál 2008 óta emléktábla és dombormű őrzi a település emlékét. Zrínyi Ilona földi maradványait 1703-ban az isztambuli Szent Benedek kolostor kápolnájában helyezték örök nyugalomra. Később fiát, II. Rákóczi Ferencet és bujdosótársait is itt temették el. Hamvaik csak 1906 óta pihennek a kassai dómban.

Köszönjük a Török Turizmusfejlesztési és Turisztikai Promóciós Ügynökségnek, hogy a fenti helyeket személyesen felkereshettük, a pazar, magyar nyelvű kalauzolást pedig Hüseyin Kargılı idegenvezetőnek! A törökországi magyar emlékek listájának a fenti felsorolással még messze nincs vége. Az isztambuli régión túl ott van még a Kossuth Lajos Emlékmúzeum Kütahyában, a róla elnevezett utca vagy a magyar mérnökök által készült Erzurum Szálló Ankarában, Bartók Béla emlékkiállítása Osmaniyében, vagy az Antalya városától kb. 40 kilométerre található Gebiz település, amelyet a helyiek csak Macarköy-nek, azaz magyar falunak hívnak. Valamennyi hazai vonatkozású örökséget az isztambuli Liszt Intézet által működtetett turkmagyarizi.com honlapon virtuálisan is meglátogathatjuk.

A magyar-török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából hirdetett idei kulturális évad remek lehetőséget arra, hogy újra közelebb hozza egymáshoz a két nemzetet. A szervezők 100 színes programmal készülnek az évfordulóra: koncertek, filmvetítések, zenei, színházi és tudományos előadások kerülnek megrendezésre mindkét országban. Aki nem szeretne lemaradni a hazai eseményekről, kövesse be a Török-Magyar Kulturális Évad oldalát a Facebookon!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Hagia Sophia látképe a Kék mecset felőlA mozaikkép a legrégebbi ábrázolás magyar nőről és az ősi magyar női hajfonatrólAz egykori ortodox bazilika ma mecsetként működikA Pantokrator monostor (ma Zeyrek Molla dzsámi) alapítás is Piroska nevéhez köthetőA gazdag vizuális elemekkel operáló Hagia Sophia Történeti és Élménymúzeum egyik termeA Topkapi Szeráj első udvara ingyenesen látogathatóÓriási magyar kardok a fegyvertárbanIII. Ahmed szultán könyvtáraA Széchenyi Ödön pasának szentelt tárlat A korabeli tűzoltás egyik formájának bemutatásaA Topkapi palota Bagdad pavilonjaA fejedelem ebédlőpalotájának tartott épületben 1968 óta működik az emlékmúzeumDísztermében megtalálható a Rákóczi által faragott karosszék másolata isAli Kabul, a kulcsok őrzőjeA Csáky-házban az egykori Magyar utca életét ismerhetjük megA Mónus Béla által faragott Édes néném és Mikes Kelemen emlékműveSait Rüstem török szobrászművész alkotása a fejedelemről Az emlékmúzeum az izmiti Seka parkbanThököly Imre portréjának másolata a kiállításbanZrínyi Ilona és Thököly Imre domborműve Karatepe faluban (Nevzat Atalay kocaeli szobrászművész munkája)Sült kukoricát vagy gesztenyét szinte bárhol vásárolhatunk az utcai árusoktól, akik elmaradhatan szereplői a városi életképnek (a háttérben a Kék mecset minaretjei)Az Ortaköy-mecset a Boszporusz partjánMindketten ezen a településen hunytak elRejtőzködő bizánci mozaikok a galéria falánTörök kaftánok kavalkádjaA második udvarban található az Igazság TornyaA tengerparti emlékház egyik szobája
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár