2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel–magyar koprodukciós film mutatja be Lengyelország híres műkincsrablását

2024. június 20. 14:20 MTI

A politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg az 1980-as évek Lengyelországát.

Szent Adalbert koporsója
Szent Adalbert ezüstkoporsója a gnieznói bazilikában (Wikipédia / Diego Delso / CC. BY-SA 4.0)

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, mely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.

A politikai hátterű, thrillerekre emlékeztetően feszült retro krimi rendkívül pontosan idézi meg az 1980-as évek Lengyelországát, annak díszleteit, karaktereit és korhangulatát – tájékoztatta az Uránia Nemzeti Filmszínház szerdán az MTI-t.

1986-ban a kommunista Lengyelországban ismeretlenek betörtek a gnieznói székesegyházba, megrongálták a lengyel kereszténység és államalapítás egyik legjelentősebb alakja, Szent Adalbert hamvait őrző síremléket, és ellopták róla a szentet ábrázoló ezüstszobrot – idézi fel a közlemény.

A bűncselekmény felgöngyölítésével a nem túl tapasztalt Andrzej Baran nyomozót bízták meg, aki tisztában volt vele, hogy két évvel a nagy felháborodást kiváltó politikai gyilkosság, a kommunistaellenes Jerzy Popieluszko atya meggyilkolása után feszült a közhangulat az újabb egyházellenes bűncselekmény miatt.

A történet szerint a nagy ambícióval megkezdett nyomozás során Andrzejben kétség ébredt, hogy a szobor ellopása esetleg egy belügyes játszma része-e – írják.

A filmnek misztikus töltetet ad a vallási tartalom: Szent Adalbert gieznói sírja fontos szerepet játszott a lengyel egyház- és államalapításban, hasonlóan szimbolizálja a lengyel államiságot, mint Magyarországon a Szent Jobb – ennek fényében különösen érthető, miért okozott közfelháborodást a filmbeli ereklyetartó szoborral kapcsolatos incidens – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a lengyel-magyar koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült film június 27-től érkezik országszerte a mozikba. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin, Művész és Tabán moziban láthatják az érdeklődők, emellett a megyeszékhelyek közül egyebek mellett Szegeden, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Szolnokon, valamint több vidéki városban is vetíteni fogják.

A film díszbemutatóját június 25-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik, ahol a közönség találkozhat Sebastian Buttny rendezővel és az alkotókkal, köztük a stáb magyar tagjaival - olvasható a közleményben.

Az alkotást rendezőként és forgatókönyvíróként is jegyző Sebastian Buttny nevéhez több sikeres film és sorozat is fűződik. A magyar közreműködéssel készült Szent zeneszerzője Pejtsik Péter (After Crying), társproducere Kántor László volt. Főbb szerepeiben Mateusz Kosciukiewicz, Lena Góra, Dobromir Dymecki és Leszek Lichota tűnik fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár