2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Különleges százforintost bocsát ki a Nemzeti Bank a Magyar Pénzmúzeum megnyitása alkalmából

2022. március 17. 12:04 MTI

A Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az érmékkel a pénzügyi tudatosság fontosságára, valamint a Pénzmúzeumra mint hiteles és közérthető ismeretanyag forrására kívánja felhívni a figyelmet a jegybank. A különleges fémpénzek 2 millió példányban kerülnek forgalomba szerdától – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A kibocsátott 100 forintos bicolor érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő, azonos címletű forgalmi érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott címerábrázolást egy új motívum váltja fel.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe is átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület karakterisztikus részletének ábrázolása szerepel. Fölötte egy növekedést mutató grafikon stilizált képe, valamint négy különböző érem látható. Ezek motívumaikkal – a középkori magyar aranyforintokra utaló Anjou-liliommal, az 1946-ban bevezetett egyforintos érme ikonikus számjegyével, egy földgömbbel, valamint egy mérleg ábrázolásával – a Pénzmúzeum által bemutatott tematikákra és a pénz általános jellemzőire utalnak.

Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a Magyarország és a Pénzmúzeum felirat, valamint a 2022 verési évszám olvasható. Az érmekép a forint hagyományokon alapuló fejlődését, a gazdaság élénkülését is szemlélteti, így amellett, hogy a Pénzmúzeum ismertségét növeli, az MNB által képviselt értékeket is közvetíti.

Mint a közleményben kiemelik, igazi különlegesség a forgalmiérme-emlékváltozat, hiszen a 100 forintos bicolor forgalmi érméken a külső körgyűrűről belső magra túlnyúló motívum még nem szerepelt.

Az érmék technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmékkel: a bicolor színesfém érme körgyűrűje 65 százalék réz, 15 százalék nikkel és 20 százalék cink ötvözetéből, belső magja 75 százalék réz, 4 százalék nikkel és 21 százalék cink ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 23,8 milliméter, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 milliméter. Az érme peremvastagsága 2,6 milliméter, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

A 100 forintos forgalmi érme 2022. évi emlékváltozata 2 millió példányban készül. A jegybank elsődleges célja, hogy ezek az érmék a lakosság minél szélesebb köréhez eljussanak, így a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlásokon lehet majd velük találkozni.

Szerdán 13 órától a kibocsátást követő három hónapban az MNB lakossági pénztárában (Budapest, I. kerület Krisztina krt. 55.) – korlátozott mennyiségben – címletváltás keretében biztosítja az érmékhez való hozzájutást. Egy ügyfél legfeljebb 10 érmét válthat.

Az új 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatok díszcsomagolásban és rolniban gyűjtői termékként is megvásárolhatók.

Az első napon gyártott, verdefényes 100 forintos veretek sorszámozott díszcsomagolásba kerülnek, ebből maximum 12 ezer készíthető. Az első napi veretek és a gyűjtői rolnik értékesítése csütörtökön kezdődik a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában. Mindkét termék korlátozottan, vevőnként 2-2 darabos példányszámban lesz megvásárolható a készlet erejéig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár