2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Különleges, ritka fotók Freddie Mercuryról néhány hónappal a halála előtt 

2019. február 19. 14:56 Múlt-kor

Freddie Mercury, a rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadója 1991 nyarán már csak árnyéka volt régi önmagának. A Vintage Everyday által összegyűjtött fényképeken is jól látszik, hogy az egykor életerős, vidám természetű, excentrikus zenész lesoványodott, szemmel láthatólag beteg, még az arca is megváltozott, alig lehet őt felismerni.

Freddie Mercury
A képgalériáért kattintson a fotóra

1991 nyarán hivatalosan még nem lehetett tudni, ám már sokan pletykálták, hogy a szexuális irányultságát sohasem titkoló Mercury AIDS-es. Ezt végül egy nappal halála előtt, 1991. november 23-án jelentette be. A háza előtt összegyűlt, főként fotósokból és operatőrökből álló tömeget a rendőrségnek kellett féken tartania.

Perzsa párszi szülőktől az akkor még brit gyarmat Zanzibáron született Farrokh Bulsara néven, Indiában nevelkedett, majd később Angliába költözött. Regényes élete volt, világéletében ontotta magából a slágereket, dalait világszerte ismerik, és még ma is népszerűek, csakúgy, mint a zenész emléke. Jóllehet nem Angliában született, a BBC a száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.

Habár már az 1980-as évek végén látszódott rajta, hogy valamilyen titokzatos betegség kínozza, lendülete nem hagyott alább, és továbbra is dalokat írt, amelyeknek albumát azonban már nem kísérte világkörüli turné. Az operáért is rajongó Mercury visszavonult, alig lehetett nyilvánosan látni, egy-egy ilyen szereplése alkalmával az egykori partisztár egy visszahúzódó főnemes benyomását keltette.

Az 1989-ben és 1991-ben is új albummal jelentkező sztár a hozzá közel állók szerint bátran viselkedett az utolsó napjaiban is. A Queen együttes gitárosa, Brian May a Mercuryról szóló könyvében így írt róla: „Soha nem várta el senkitől az együttérzést. Egy rendkívül erős személy volt, mindig szerette, ha ő irányíthatta sorsát. (…) Nem volt a szemeiben sem dráma, sem könnyek. Hihetetlenül önálló volt. Nem éreztük úgy, hogy beszélnünk kéne erről bárkinek is”.

2019. tél: Fagyos téli ütközetek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!