2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Korruptnak és gátlástalan gazembernek tartották a szendvicset feltaláló John Montagut

2017. május 3. 14:26 MTI

Kétszázhuszonöt éve, 1792. április 30-án halt meg John Montagu, Sandwich negyedik earlje, a szendvics „feltalálója”. Nevét egy étel tette halhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek: meghatározó politikai események részese, földrajzi felfedezések támogatója volt.

A nevét őrző szendvics születése 1762-re tehető, a körülmények persze vitatottak. A francia Pierre-Jean Grosley azt írta az angliai útjáról beszámoló könyvében a lordról, hogy még az étkezés kedvéért sem hajlandó abbahagyni a kártyázást, és az értékes perceket táplálkozásra vesztegetni. Sandwich gróf életrajzírója szerint viszont az arisztokratát politikai és a brit tengerészettel kapcsolatos feladatai kötötték sokszor napokon és éjszakákon át az íróasztalához, a közügyek miatt nem maradt még enni sem ideje. Akárhogy is volt, a táplálkozás gyors és laktató formáját találta ki: az első szendvics két pirított kenyér közé tett hússzeletből állt, amelyet a brit főúr a kártya- vagy dolgozóasztalánál fogyasztott el, így nem kellett a helyét elhagynia.

A gasztronómia máig népszerű elemét feltaláló John Montagu, Sandwich negyedik earlje 1718. november 3-án született, iskoláit Etonban, majd Cambridge-ben végezte. Néhány évet utazgatással töltött, hazatérése után bekapcsolódott a politikai életbe, és elfoglalta helyét a Lordok Házában.

1746-ban Hollandiába utazott és részt vett az osztrák örökösödési háború lezárását előkészítő tárgyalásokban. 1748–1750 között, majd 1763-ban az Admiralitás Első Lordja, vagyis haditengerészeti miniszter volt, a két időszak között betöltötte a legfőbb postamesteri és a külügyi államtitkári posztot is.

Sok legenda keringett hírhedt korrupciós ügyeiről, az angol radikális újságírás atyjának nevezett politikus és agitátor John Wilkes elleni hadjáratáról, és feljegyezték róla, hogy rendszeres látogatója volt a politikai, vallási és erkölcsi botrányairól híres-hírhedt Hellfire klubnak.

A gróf tevékenységét a kortársak gyakran hasonlították John Gay Koldusopera című darabjának egyik alakjához, a gátlástalan gazember Jemmy Twitcherhez, és vélekedtek úgy, hogy a fennkölt álarc mögött ugyanolyan erkölcsi elvek mozgatják, mint a közönséges rablóbandák tagjait.

Sandwich 1771-től ismét, immár harmadszor az Admiralitás Első Lordja lett, újra kezében tartva a haditengerészet teljes gépezetét, kiterjedt összeköttetései voltak a Kelet-indiai Társasággal is. Hivatali ideje alatt zajlott az amerikai függetlenségi háború, ami bebizonyította alkalmatlanságát a posztra. A brit haditengerészetet felkészületlenül érte a háború, Sandwich pedig nem volt hajlandó nagyobb egységeket a távoli gyarmatra küldeni, mert spanyol és francia inváziótól tartott. 1782-ben lemondott, és élete hátralevő részét a zenének szentelte. Egy akkor népszerű mondás azt javasolta sírfeliratának: „Ritka az olyan ember, aki ennyi tisztséget töltött be és ilyen keveset ért el.”

Családi életét tragédiák kísérték. 1740-ben megnősült, de felesége egyetlen fia születése után megőrült. A főúr ezután a tehetséges operaénekesnő, Martha Ray oldalán találta meg a boldogságot, szeretője számos gyermekkel ajándékozta meg, köztük volt a híres filantróp író, jogtudós Basil Montagu. Azonban újabb csapás sújtotta 1779-ben: a nőt egy féltékeny rajongója meggyilkolta a házuk lépcsőjén, Sandwich soha nem tudta kiheverni a megrázkódtatást.

Nevét több sziget is őrzi, 1778 és az 1800-as évek közepe között Hawaii hivatalos neve is Sandwich-szigetek volt. A gróf a haditengerészet vezetőjeként lelkesen támogatta James Cook második és harmadik, csendes-óceáni felfedező útját, pénzt és felszerelést biztosított az expedíciókhoz, a kapitány pedig hálából útja során több szigetet is elnevezett róla.

1775-ben, amikor első ízben hajózta körül az Antarktiszt, a Tűzföld és a déli kontinens között fekvő szigeteket nevezte el Sandwich-szigeteknek, majd 1778-ban a Hawaii-szigetek központi csoportjának is ezt a nevet adta. Cooknak köszönhetően a Montagu nevet viseli egy sziget Délkelet-Ausztrália partjai mellett, és egy másik az Alaszkai-öbölben, az északkelet-ausztráliai Hinchinbrook-sziget pedig a lord családi kastélyára utal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár