2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkerülhetett az eunuchadmirális hajógyára

2015. május 12. 15:26 MTI

Hajóépítéshez használatos eszközök százait rejtő építkezési terület vált ásatások helyszínévé a kelet-kínai Nanking városában. A szakértők arra következtetnek, hogy a munkások annak a hajógyárnak a nyomaira leltek, amely egy időben a "kínai Kolumbusz", Cseng Ho admirális flottájának hajóit is készítette. 

Vashorgonyok, kőbalták, szekercék, szegek, kések, kormánylapátok, porcelánok, fegyverek, Ming-kori (1368-1644) pénzérmék és pálmalevelek szálaiból font, egykor jellemzően hajógyári munkások által viselt lábbelik százai is a felszínre kerültek. A helyszín minden jel szerint azonos a Ming-dinaszia idején íródott, A Lungcsiang hajógyár története című könyvben szereplő leírás szerinti gyárral - nyilatkozta a China Daily című lapban az ősi hajók szakértője, egyben a Csiangszu tartományi Cseng Ho Kutatóintézet igazgatóhelyettese, Csao Csi-kang. Az egyik nehezen beazonosított kormánylapát lemezéről például azt is megállapították, hogy Délkelet-Ázsiából importált mahagóni fából készült. A méreteiből ítélve (500 kilogramm súlyú és 10 méter hosszú) egy legalább ezertonnás hajóhoz készülhetett - állapította meg Vang Si-csing nankingi régiséggyűjtő.

A Lungcsiang hajóépítő üzemet először a Déli Szung-dinasztia (1127-1279) idején hozták létre, s a Ming-dinszatiában nőtte ki magát nemzeti hajóépítő központtá. Feltételezések szerint a Jangce folyó mentén fekvő gyárban 20-30 ezer ember dolgozhatott. Később, Jung-lö császár uralkodása idején (1360-1424) szerepe némileg háttérbe szorult, mivel Cseng Ho indiai-óceáni felfedező útjaihoz a hajókat egy másik, a Paocsuan hajógyár építette. A híressé vált Kincses Flotta hajói már itt készültek.

Cseng Ho, aki 1381 és 1433 között élt, 1405-től kezdődően hét expedíciót vezetett, ezek során megjárta Dél-Ázsiát, a Közel-Keletet és a Horn-fokot is. Egyes vélemények szerint az amerikai kontinensre is eljutott évtizedekkel Kolumbusz előtt. A 15. század legnagyobb kínai hajósa korában gigantikus flottával, 27 ezer matrózával szelte a vizeket. Hajóinak egyikén-másikán kilenc árboc is meredezett. Alig öt éve régészek Nankingban azonosították Cseng szintén véletlenül felfedezett síremlékét, de az admirális maradványai nem voltak ott, hiszen köztudott, hogy 1433-ban Indiában hunyt el, ahonnan már nem szállították vissza.

Az admirális, Cseng Ho eunuch, a dél-nyugati Jünnan tartományban, muszlim családban született. Amikor a kínaiak 1382-ben megdöntötték a mongol uralmat, gyermekként fogságba került, kasztrálták, majd Csu Ti herceg udvarába került. Cseng a herceg katonai tanácsadója lett, s kulcsszerepe volt abban a lázadásban, amely a herceget Jung-lö néven császárrá tette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár