2020. tavasz: Halálos tudomány

Korábban ismeretlen temetkezési helyre bukkantak Szenuszert fáraó piramisa mellett

2018. szeptember 7. 10:36 MTI

Ősi temetkezési helyet tártak fel a régészek az egyiptomi Gíza tartományban, Kairó közelében, I. Szenuszert fáraó piramisa mellett - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium. A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

Egyiptomi temetkezési hely

„A temetőt List falunál, I. Szenuszert (Kr.e. 1961-1917) piramisától 300 méterre északkeletre tárták fel” - idézte a tárca szerdai közleményét az Egypt Independent. A sziklás hegyoldalban kialakított temetkezési hely két részből állt. Az egyik egy nyitott udvar, amelyből átjáró vezet egy teremhez. Az átjáró oldalfalain hieroglifákat találtak a régészek. A terem nyugati falán egy fülkét alakítottak ki, feliratok nyomát fedezték fel a falain.

A temető másik részében egy nagyjából három méter mély, 100 centiméter hosszú, 80 centi széles kriptát tártak fel, ennek nyugati belső oldalából átjáró vezet az első sírkamrába. A kripta északi oldalából újabb kamrákba vezet az út, amelyeket hamarosan szintén feltárnak.

„A temetkezési hely tulajdonosáról még semmit sem tudunk, mivel a feliratok nem utalnak kilétére” - mondta el Jasszer Hasszán Abdel-Fattah, a régészeti helyszín igazgatója. A gízai List környékén az egyiptomi középbirodalom uralkodóit és előkelőségeit temették el, I. Szenuszert és I. Amenemhat (Kr.e. 1991-1962) piramisa is ott épült.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 370 ft 5 085 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!