2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

2017. szeptember 1. 08:38

Lőfegyverek és szétnyílt koponya

1453-ban az angolok John Talbot parancsnoksága alatt egy utolsó kísérletet tettek a százéves háború menetének megfordítására. A Franciaország délnyugati részén fekvő, angol kézen lévő Castillon várát ekkor egy nagyjából 10 ezres francia sereg ostromolta. Talbot július 17-én érkezett egy hasonló létszámú sereggel a vár felmentésére és támadást vezényelt a francia állások ellen.

A csata haditechnológiai szempontból is fordulópont volt, hiszen a franciák közel 300 ágyúval és kézipuskákkal voltak felszerelve. A lőfegyverek bevetése hatalmas káoszt okozott az angolok soraiban és egy szemtanú beszámolója szerint „minden egyes ágyúgolyó öt vagy hat angolt ölt meg egy csapásra”. Talbot maga is találatot kapott és miután lezuhant lováról egy francia gyalogos végzett vele. Amikor 1860-ban megtalálták az angol hadvezér sírját, kiderült, hogy koponyája teljesen szétnyílt az ütés erejétől.

A vereséggel szinte teljesen összeomlott az angolok franciaországi jelenléte és még ugyanebben az évben elvesztették Bordeaux városát is. Habár ekkor még egyik fél sem így tekintett rá, a csata lényegében lezárta a százéves háborút.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lord Stanley átnyújtja III. Richárd csatatéren talált koronáját Henry TudornakA muhi csataA morgarteni csataMartell Károly és Abd al-Rahman küzdelmeA bouvines-i csataA sandwich-i csataA castilloni csataA hattíni csataHarold Godwinson halála a hastingsi csatában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár