Hitler elfeledett szövetségesei

Kilenc sorsdöntő ütközet a középkorból, amely megváltoztatta a történelem menetét

2017. szeptember 1. 08:38

Harapófogóban

II. Fülöp francia király, aki korábban sikeresen megszerezte Földnélküli János angol királytól annak normandiai birtokait, 1214-ben szorult helyzetbe került. János király szövetkezett IV. Ottó német-római császárral a franciák ellen, hogy visszaszerezze a tőle elragadott földeket.

A két uralkodó két oldalról támadta meg Franciaországot, így a német seregek északkeleti irányból érkeztek. Fülöp Bouvines városa mellett szállt szembe Ottó seregeivel, amivel kezdetét vette a középkori francia állam talán legjelentősebb ütközete. A csata forgatagában egy ellenséges katona lerántotta Fülöpöt a lováról, akit ezt követően csak az mentett meg, hogy egyik testőre saját életét feláldozva rávetette magát és testével fogta fel az érkező csapásokat, mindaddig, amíg segítség nem érkezett.

A bouvines-i csata

A csata végül francia győzelemmel végződött, ezzel Fülöp hatalma a francia területek fölött megszilárdult, ezzel megkezdődött az addig meglehetősen széttöredezett Franciaország egységesítése a királyi hatalom alatt. A két hódító ugyanakkor nagy árat fizetett a kudarcba fulladt vállalkozásért. János király alulmaradt az ellen lázadó főurakkal szemben, így 1215-ben kénytelen volt kiadni a Magna Cartát, míg IV. Ottó hamarosan elvesztette trónját II. Frigyessel szemben.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Lord Stanley átnyújtja III. Richárd csatatéren talált koronáját Henry TudornakA muhi csataA morgarteni csataMartell Károly és Abd al-Rahman küzdelmeA bouvines-i csataA sandwich-i csataA castilloni csataA hattíni csataHarold Godwinson halála a hastingsi csatában
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!